Minun havaintojeni mukaan vaalitaistosta tulee erittäin tasainen Perussuomalaisten ja Kokoomuksen välillä. Jos Perussuomalaiset saavat Oulun vaalipiirissä kuudennen paikan, niin se voi merkitä sitä, että Perussuomalaiset on suurin puolue Suomessa ja Riikka Purrasta tulee Suomen seuraava pääministeri.
Saija Hyvönen 144
Oulun vaalipiirin perussuomalaiset ehdokkaat
https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit/alue/oulu
Perussuomalaisten ehdokkaat koko Suomi
https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit
Oulun vaalipiirin tulos ratkaistaan Oulu kaupungissa, jossa on yli 170 000 äänioikeutettua.
Ylen kannatusmittaus: Kokoomus yhä kärjessä,
perussuomalaiset ohitti SDP:n
Vaali-illasta sunnuntaina näyttää tulevan todellinen jännitysnäytelmä, sillä kärkipuolueiden kannatuserot ovat kaventuneet entisestään Ylen puoluekannatusmittauksessa.
Kokoomus säilyttää mittauksessa kärkipaikkansa 19,8 prosentin kannatuksella, mutta puolueen ero toisena tulevaan perussuomalaisiin pienenee 0,3 prosenttiyksikköön.
Perussuomalaiset nouseekin mittauksessa SDP:n ohi toiseksi. Kolmantena mittauksessa on SDP 18,7 prosentin kannatuksella, joka putoaa tällä kertaa 1,2 prosenttiyksikköä.
– Nämä kaikki kolme puoluetta ovat niin nipussa, että näistä mikä tahansa voi olla kärkipuolue ensi sunnuntaina. Kiinnitin huomiota siihen, että SDP:n viimeinen mittausviikko näyttää olevan haastattelujakson paras, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.
Kokoomuksen kannatus on pysynyt tasaisena koko mittausjakson ajan, mutta perussuomalaisten parhaat hetket kyselyssä ovat osuneet haastattelujen alkuviikoille. Haastattelut on tehty maaliskuun aikana, viimeiset tämän viikon tiistaina.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat kertovat kyselyssä äänestävänsä varmemmin kuin SDP:n äänestäjät.
Taloustutkimuksen keräämän haastatteluaineiston mukaan 76 prosenttia kokoomuksen kannattajista aikoo äänestää varmasti. Perussuomalaisten kohdalla luku on 72 prosenttia ja SDP:n 67 prosenttia.
Kolumni: Perussuomalaiset superyllätyksen kynnyksellä
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4ae39fa4-370f-4eca-9998-91b7158666a1
Äänestysinto näyttää kasvavan ja se suosii perussuomalaisia kokoomuksen kustannuksella, kirjoittaa Iltalehden Mika Koskinen.
Sunnuntain eduskuntavaaleista on tulossa poliittinen trilleri vailla vertaa. Kannatuserot kokoomuksen, PS:n ja SDP:n välillä ovat niin pieniä, että järjestys voi olla mikä tahansa. Ylen torstaina julkistetussa mittauksessa kärkikolmikko mahtuu 1,1 prosenttiyksikön sisään. Helsingin Sanomien tiistaina julkistetussa mittauksessa haitari oli 0,6 prosenttiyksikköä.
Eduskuntavaaleihin ei ole milloinkaan aikaisemmin menty näin tasaisesta asetelmasta.
Vaalitulos sen sijaan on ainakin kerran ollut yhtä tasainen. Muistamme vuoden 2019 eduskuntavaalit. Kärkikolmikko eli SDP (17,7 %), PS (17,5 %) ja kokoomus (17,0 %) eivät pystyneet tekemään kunnon eroa toisiinsa. SDP nousi pääministeripuolueeksi 7 666 äänen erolla perussuomalaisiin. Lopullinen järjestys varmistui vasta myöhään vaali-iltana.
Suomalaiset äänestivät suurella innolla ennakkoon. Ennakkoääniprosentti nousi viime vaalien 36,6 prosentista noin 40 prosenttiin. Se enteilee mutta ei takaa sitä, että koko vaalien äänestysprosentti nousee vuoden edellisten eduskuntavaalien 72,1 prosentista ja siinä on kokoomuksen suurin painajainen, kun vaaleihin on kolme päivää aikaa.
Politiikan nyrkkisääntö on, että mitä suurempi äänestysprosentti, sitä huonommin kokoomus pärjää. Tämä johtuu siitä, että kokoomuksella on eniten varmoja äänestäjiä. Heikko äänestysinto sataa siten kokoomuksen laariin.
Äänestysaktiivisuuden nousu suosii eniten perussuomalaisia. PS:n perinteinen ongelma vaaleissa on ollut se, että se ei saa kannattajiaan katsomosta ääniuurnille. Niinpä puolue on vaalikampanjassaan korostanut ennakkoon äänestämisen tärkeyttä. Voi hyvinkin olla, että vilkas ennakkoäänestäminen ja gallup-nousu ovat merkkejä tästä.
Riikka Purran johtama perussuomalaiset on vaalikamppailun suurin yllättäjä jo nyt ja se on sitä todennäköisesti myös sunnuntai-iltana, kun kaikki äänet on laskettu. PS muistetaan vuosien 2011, 2015 ja 2019 eduskuntavaalien suurena yllättäjänä, mutta puolue ei koskaan aikaisemmin ole lähtenyt vaalin loppusuoralle yhtä hyvistä asetelmista kuin nyt.
Voi sanoa, että 19,5 prosenttia juuri ennen vaaleja on PS:lle veret seisauttava gallup-kannatus, koska yleensä puolueen kannatus on vaalissa ollut selvästi kyselyjä parempi.
Viime eduskuntavaaleissa kävi niin, että PS sai Ylen viimeisessä kannatusmittauksessa 16,3 prosentin kannatuksen. Vaalitulos oli 17,5. Ennakkoäänistä PS sai viime eduskuntavaaleissa 15,1 prosenttia. Nousu ennakkoäänistä vaalipäivänä on ollut iso osa PS:n tarinaa. Jos PS olisi ykkösenä ennakkoäänissä sunnuntaina kello 20.00, sitä olisi vaikea voittaa. Tämäkään historia ei tietenkään ole mikään tae tulevasta, mutta ensimmäistä kertaa näyttää todella siltä, että puolue on vahvin ehdokas vaalivoittajaksi.
Erona aikaisempiin vaaleihin on myös se, että PS:n kannatuksen nousu ei ole mikään vaalien alla tapahtunut muutos. Pääoppositiopuolue mittautti jo viime syksynä sellaisia lukemia, jotka enteilivät suurta vaalivoittoa.
Kommentti: Jäljellä on vain sunnuntain kihelmöivä jännitys: Meneekö Riikka Purra Petteri Orpon ohi, pilasiko Sanna Marin mahdollisuutensa loppusuoralla?
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009487056.html
Ennakkoon äänensä on antanut jo ennätykselliset 40,2 prosenttia äänioikeutetuista. Jos äänestysprosentti jää viime eduskuntavaalien 72,1 prosentin tasolle, yli puolet on jo äänensä jättänyt, eikä niitä saa takaisin.
JOS
TUOREIMMISTA luvuista voi jotakin johtopäätöksiä vetää, niin
sen, että Riikka
Purran perussuomalaiset on nousussa, Petteri
Orpon kokoomus ja Sanna
Marinin Sdp laskussa.
Demareiden
kannatus on viimeisten viikkojen aikana tippunut 1,2
prosenttiyksikköä, kokoomuksen prosenttiyksikön ja
perussuomalaisten noussut puoli prosenttiyksikköä.
Kun Ylen ja Hesarin viimeisimmän gallupin päälle lisää tiedot eri vaalipiirikohtaisista gallupeista, Purra saattaa hyvinkin nostaa perussuomalaiset sunnuntaina ykköseksi ja itsensä hallitusneuvotteluiden avaajaksi.
Puhemies valitaan. Sitten maahan aletaan rustata uutta hallitusta. Puolueet antavat vastauksensa tunnustelijalle 17. huhtikuuta ja viimeistään 24. huhtikuuta alkavat oikeat hallitusneuvottelut.
Porvarihallitukselta haisee, mutta mistä tuon tietää.
Vaikeuksia on luvassa kaikissa vaihtoehdoissa enemmän kuin lääkäri määrää.
Ylen kannatusmittaus: perussuomalaiset ohitti SDP:n, kokoomus yhä kärjessä
Perussuomalaisten kansanedustajien määrä on ollut 38 kansanedustajaa. Vaalipiirijako ja suhteellinen vaalitapa suosii perussuomalaisia. Vaalipiirien viimeisistä paikoista tulee kova kamppailu. Satakunnasta Perussuomalaisilla on mahdollisuus saada lisäpaikka. Siellä europarlamentaarikko Laura Huhtasaari on vetovoimainen kärkihahmo.
Häme on myös sellainen vaalipiiri jossa voi tulla Perussuomalaisille vaalipiirin viimeisiä paikkoja.
Pirkanmaa on myös sellainen vaaliåiiri jossa voi tulla Perussuomalaisille vaalipiirin viimeisiä paikkoja. Pirkanmaalla ehdokasasettelu on onnistunut hyvin. Siellä Sakari Purran johdolla ja nuorten ehdokkaiden Miko Bergbomin ja Joakim Vigeliuksen avulla voivat saada tärkeän lisäpaikan
https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit/alue/pirkanmaa
Vaasan vaalipiirissä on todella tiukka kamppailu Perussuomalaisten ja Keskustan kesken. Perussuomalaiset riitaantui Pia Kattelus-Kilpeläisen kanssa ja siksi Pia Kattelus-Kilpeläinen on Liike Nyt ehdokkaana. Käsitykseni mukaan Pia Kattelus-Kilpeläisellä ei ole mahdollisuuksia saada riittävästi äänia tullakseen valituksi kansanedustajaksi. Siksi Pia Kattelus-Kilpeläiselle annetut äänet menevät harakoille, mutta ne voivat vaikuttaa siihen, ettei perussuomalaiset saa Vaasan vaalipiirissä lisäpaikkaa. Vaasan vaalipiirissä Keskustan kansanedustajissa tapahtunee merkittävä muutos. Mika Lintilällä ja Antti Kurvisella lienee vaikeuksia uusia kansanedustajapaikkansa. On todennäköistä, että SDP menettää Vaasan vaalipiirissä kannatustaa. Toivottavasti se siirtyy perussuomalaisille. Pidän todennäköisen että Perussuomalaisten Anne Rintamäki on tuomassa lisäpaikan Perussuomalaisille Vaasan vaalipiirissä.
Vaaliipiirijako ja suheellinen vaalitapa suosii oerussuomalaisia. Perussuomalaisten kannatus edellyttää 38 paikkaa. Vaalipiirien viimeiset paikat lisäävät perussuomalaisten kansanedustajien määrää. Perussuomalaisilla on mahdollisuus lisätä kansanedustajien määrää.
Satakunta saanee kolmannen kansanedustajan nykyisen kahden sijaan. Kun Laura Huhtasaari siirtyi europarlamentaarikoksi niin Petri Huru nousi hänen tilalleen kansanedusajaksi. Nyt on mahdollista, että Laura Huhtasaari, Jari Koskela ja Petri Huru valitaan kansanedustajaksi.
Toki muitakin vaihtoehtoja on: https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit/alue/satakunta
Oulun vaalipiiristä Perussuomalaiset tulevat saamaan ainakin yhden lisäpaikan eli viisi kansanedustajaa neljän sijaan. Sebastian Tynkkynen, Jenna Simula, Olli Immonen, Ville Vähämäki, Eila Aavekari ja Silja Hyvönen ratkaisevat sen, ketkä viisi valitaan varmasti, mutta kuudeskin paikka on mahdollinen. Perussuomalaiset ovat puolueena onnistuneet vaalimainonnassaan vuoden 2019 eduskuntavaaleja paremmin. Puolueen edustajien vaalikampanja on onnistunut ja se on vaikuttanut epävarmoihin äänestäjiin.
Perussuomalaisten Oulun vaalipiiriehdokkaat
https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit/alue/oulu
Uudenmaan vaalipiirissä odotan Riikka Purran johdolla saavan lisäpaikan. Uudenmaan vaalipiirissä on tiukka kilpailu perussuomalaisten kesken. Minä oletan, että Jorma Piisinen ja Satu Lampi saavat suuren kannatuksen. Luonnollisesti istuvat kansanedustajat Arja Juvonen, Leena Meri ja Ari Koponen ovat vahvoilla.
Uudenmaan vaalipiirin perussuomalaiset ehdokkaat
https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit/alue/uusimaa
38 paikkaa + 7=45
Lisäpaikat 4-7
Häme 1
Oulu 2
Pirkanmaa 1
Satakunta 1
Uusimaa 1
Vaasa 1
Ben Zyskowiczin kimppuun käynyt mies tunnistettiin vasemmiston Antifa-aktivistiksi [Kuva]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti