perjantai 9. marraskuuta 2012

Puhaltaako uudet tuulet – ajankohtaiset kuntavaalikuviot Kalajoella?





Kalajoella keskusta sai 20 valtuustopaikkaa 35-paikkaiseen valtuustoon. Kokoomus ja vasemmistoliitto 4, perussuomalaiset ja Pro Kalajoki 2 sekä vihreät, sdp ja kristilliset yhden paikan.

Jos luottamuspaikkojen jaossa ei tehdä muita yhteenliittymiä eli koalitiota kuin vaaleissa oli , vasemmistoliitto ja vihreät , niin luottamuspaikkajako on seuraava:

9-paikkaiseen luottamuselimeen
keskusta 7 paikkaa
kokoomus 1 paikka
vasemmistoliitto 1 paikka

Jos pienpuolueet tekevät 8- ja 7-paikan koalitiot

ja tehdään kaksi yhteenliittymää, joissa toisessa on kahdeksan ja toisessa seitsemän valtuutettua, niin paikkajako on seuraava
keskusta 5 paikkaa
8 valtuutetun koalitio 2 paikkaa
7 valtuutetun koalitio 2 paikkaa

Tässä vaihtoehdossa valtuuston 2. varapuheenjohtajuus tulee 8 paikan koalitiolle. Keskustalle menee puheenjohtajuus ja ensimmäinen varapuheenjohtajuus.

10- ja 5-paikan koalitiot

Jos toinen vaihtoehto on 10 paikan koalitio ja 5 paikan koalitio, niin paikat jakaantuvat seuraavasti
keskusta 6, 10-paikan koalitio 3 ja 5-paikan koalitio 1 paikka. Keskustan ja 10-paikan koalition viimeinen paikka menee jakoon.

Tehokkain tapa keskustan ylivallan rajoittamiseen on 15-paikan eli kaikkien pienpuolueiden koalitio

Tämä merkitsee sitä, että koalitio saa 4 paikkaa 9-paikkaisiin toimielimiin ja kolme paikka 7-paikkaisiin toimielimiin. Tämä merkitsee myös sitä, koalitio saa kaupunginhallituksen varapuheenjohtajauuden ja kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajan paikan. Tämä merkitsee myös sitä, että koalitio saa yhden suuren lautakunnan puheenjohtajuuden joko teknisen, perusturva- tai sivistyslautakunnan puheenjohtajuuden ja lisäksi ympäristölautakunnan puheenjohtajajuuden sekä tarkastuslautakunnan puheenjohtajuuden tai maaseututoimikunnan puheenjohtajuuden. Tämä merkitsee myös sitä, että koalitio saa elinkeino- ja maankäyttötoimikuntaan kolme paikkaa.

Miten keskusta ratkaisee omat paikkansa?

Keskustan piirissä on vahva halu syrjäyttää Raili Myllylä kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta. On luonnollista, että Raili ei halua luopua vallasta. Suurin ongelma on se, kenestä tehdään kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Henkilöllä tulee olla aikaa ja halua perehtyä ja hoitaa asioita. Lisäksi hänellä tulee olla äänestäjien luottamusta sekä keskustan valtuustoryhmän luottamusta. Valinnoissa keskusta joutuu ottamaan huomioon sen, että joko kaupunginhallituksen puheenjohtaja tai kaupunginvaltuuston puheenjohtaja on Himangalta. On todennäköisempää, että valtuuston puheenjohtaja on Himangalta ja silloin kysymykseen tulee uusi Kalajoen kaupunginvaltuutettu, mutta Himangalla valtuuston puheenjohtajana aikaisemmin toiminut Alpo Puusaari.
Näin kaupunginhallituksen puheenjohtajuus kuuluisi vaalituloksen perusteella ja muidenkin asioiden perusteella Juha Nivalalle. Eija Pahkalaa ei voi ohittaa kaupunginhallituksen jäsenyydestä suuren äänestäjien luottamuksen johdosta ja Anu Prittinen on äänimäärän ja kokemuksen perusteella vahvasti ehdolla kaupunginhallitukseen. Rautiolaisista tulee joko Alpo Murtoniemi tai Kullervo Niemelä. Oliskohan eräs ratkaisu se, että Kullervo Niemelästä tehdään valtuuston 2. varapuheenjohtaja ja Alpo Murtoniemestä kaupunginhallituksen jäsen? Kuka on keskustan himankalaisten toinen edustaja kaupunginhallituksessa? Sen himankalaiset päättävät käytännössä itse vaikka muodollisesti asian päättää keskustan valtuustoryhmä.

Maanantai 12.11.2012 on ratkaiseva päivä monessa suhteessa. Tiistaina 13.11.2012 olemme viisaampia.

Ei kommentteja: