Suomessa ahneuden symboliksi on noussut Fortumin johto, erityisesti toimitusjohtaja Mikael Lilius. Hän on hankkinut kahdeksana Fortum vuotenaan noin 33 miljoonaa euroa. Eläkkeelle jäädessään Mikael Lilius kuittaa bonuksineen yli 50 000 euroa kuukaudessa elämänsä loppuun saakka. Fortum on sähköyhtiö, joka toimii rajoitetusti kilpailuilla sähkömarkkinoilla. Fortum ei ole tehnyt tuoteinnovaatioita tai luonut uusia markkinoita. Yritys on kasvanut yritysostoin. Yritysjohto ei ole tehnyt mitään poikkeuksellista. Fortumin hyvä tulos on ollut energiamrkkinoiden yleisen kehityksen suunta. Fortumin kohuissa on ollut kaksi näkyvää tekijää: toimitusjohtaja Mikael Lilius ja hallituksen puheenjohtajan Peter Fagernäs. Peter Fagernäs (s.1952) oikeustieteen kandidaatti (kok) toimi KOP:n johtokunnan jäsenenä vuosina 1988-92. Hän toimi Jaakko Lassilan apuna Kouri-kaupoissa.
Yhtiön hallituksen puheenjohtajan palkkio on 1000 euroa kuukausi ja varapuheenjohtajan 600 euroa kuukausi. Hallituksen jäsenet saavat 500 euroa kuukausi. Sen lisäksi on kokouspalkkio 200 euroa/kokous. Hallitukseen kuuluvat tällä hetkellä puheenjohtaja Peter Fagernäs, varapuheenjohtaja Matti Lehti ja jäsenet Esko Aho, Birgitta Johansson-Hedberg, Marianne Lie, Christian Ramm-Schmidt ja lakiasiainjohtaja Ilona Ervasti-Vaihtola. Tilintarkastajaksi valittiin 1.4.2008 pidetyssä Fortum Oyj:n varsinaisessa yhtiökokouksessa Keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastusyhteisö Deloitte & Touche Oy. Päävastuullisena tilintarkastajana toimii KHT Mikael Paul. Tillintarkastuspalkkiot ovat 1,9 miljoonaa euroa.
Välinpitämättömät virkamiehet ja tollot ministerit
Matti Vuoria - yksi pääsyyllisistä?
He sen tekivät
Matti Vuoria oli 1992-1998 kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö, jolloin toteutettiin valtion toimesta laitonta toimialarationalisointia SSP-sopimuksen perusteella. Tuolloin muun muassa Kera Oy:ssä toimi niin sanottu ruumiinpesuryhmä silloisen varatoimitusjohtaja Seppo Arposen alaisuudessa. Fortumin osakepalkkiojärjestelmän loivat 2002 Matti Vuoria, ErkkiVirtanen, Heikki Pentti, Birgitta Kantola, Lasse Kurkilahti, Antti Lagerroos ja Hans von Uthmann.
Optio-ohjelma
Vuoden 1999 johdolle suunnatussa optio-ohjelmassa osakkeiden merkintäaika alkoi lokakuussa 2002 ja päättyi lokakuussa 2005. Yhteensä 130 avainhenkilöä osallistui ohjelmaan.
Vuoden 1999 koko henkilöstölle suunnatussa ohjelmassa 1859 fortumlaista sitoutui kolmen vuoden optiolainaan, jonka vuotuinen korko oli neljä prosenttia. Laina maksettiin takaisin toukokuussa 2002. Jokaista lainaeuroa kohti sai 1,8 optiota, joilla pystyi merkitsemään yhtiön osakkeita. Parhaimmillaan tuotto oli lähes 20-kertainen.
Vuosien 2001 ja 2002 optio-ohjelmat suuntautuivat kumpikin 350 avainhenkilölle. Merkintä-ajat alkoivat vuosina 2005 ja 2006.
Vuonna 2003 Fortum luopui optio-ohjelmista. Tilalle tuli osakekannustinjärjestelmä. Sen piirissä olevat 190 avainhenkilöä saavat vuodesta 2008 alkaen Fortumin osakkeita. Ohjelma kattaa enintään 2,5 miljoonaa osaketta, jotka hankitaan markkinoilta.
Fortumin optiot ovat vaurastuttaneet koko johtoryhmän: Liliuksen lisäksi ylimpään johtoon kuuluvat hr-johtaja Mikael Frisk, kehitysjohtaja Timo Karttinen, power and heat -toimialan johtaja Tapio Kuula, talousjohtaja Juha Laaksonen, Fortumin Ruotsin-toimintojen johtaja Christian Lundberg ja viestintäjohtaja Carola Teir-Lehtinen.
Eduskunnan talousvaliokunnan hyväksymä
Eduskunnan talousvaliokunta päätti keskustelun Fortumin optiojärjestelmästä perjantaina 28. lokakuuta 2005. Eduskunnan talousvaliokunnan mukaan Fortumin optiot karkasivat ulottumattomiin 2003. Talousvaliokunta katsoo, että optioiden kohtuullistaminen on erittäin hankalaa enää. Eduskunnan talousvaliokunnan selvityksen mukaan viimeinen tilaisuus puuttua Fortumin jättimäisiksi paisuneisiin optioihin olisi ollut tammi-helmikuun vaihteessa 2003. Sen jälkeen optiosopimukset muuttuivat yksityisoikeudellisiksi, ja niiden purkaminen olisi eduskunnan talousvaliokunnan selvityksen mukaan erittäin hankalaa.
Talousvaliokunta sai perjantaina (28.10.2005)valmiiksi lausuntonsa Fortumin optiojärjestelmistä. Valiokunta ei löytänyt selvityksessään mitään keinoja optioiden kohtuullistamiseksi. Kannustinjärjestelmistä ja niihin johtaneesta päätöksenteosta ei löytynyt myöskään mitään laitonta.
Vastuullisia asioissa ovat siis talousvaliokunnan jäsenet pj. Jouko Skinnari /sd, vpj. Jari Leppä /kesk. jäs. Arto Bryggare /sd, Sari Essayah /kd, Reijo Kallio /sd, Martti Korhonen /vas, Miapetra Kumpula-Natri /sd, Seppo Lahtela /kesk, Jere Lahti /kok, Klaus Pentti /kesk, Antti Rantakangas /kesk, Martin Saarikangas /kok, Sari Sarkomaa /kok ja Juhani Sjöblom /kok.
Ministerien hyväksyntä
Kovimpaan ryöpytykseen on joutunut entinen kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre sd, jonka ministeriakudella suurin osa Fortumin johdon optioista on tehty. Ministeri on korostanut päätösten perustuneen valtioneuvostossa tehtyihin linjauksiin eli koko hallitus on linjauksen hyväksynyt. Suomen hallituksessa valtionyhtiöiden valvonnasta ja palkkio-ohjelmien linjauksista vastuu on kuulunut 2000-2003 Sinikka Mönkäreelle (sd), 2003-2007 Mauri Pekkariselle (kesk) ja 2007 - Jyri Häkämiehelle (kok).
Kohtuullistaminen olisi ollut mahdollista
Fortumin johtajien optiosopimusta olisi voitu aikanaan kohtuullistaa, vaikka ministeri Häkämies eduskunnan edessä kertoi, että vuonna 2002 asia "selvitettiin asiantuntijoiden" toimesta. Tuolloin päädyttiin siihen, ettei kohtuullistaminen ollut mahdollista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, kuten KKO:n ennakkopäätöksistä muissa vastaavissa tapauksissa on luettavissa. Aina tietenkin löytyy asinatuntijoita, jotka väittävät aivan muuta. Kyse on siitä, keitä valitaan asiantuntijoiksi, kuka heidät valitsee ja keiden pitäisi tätä valvoa.
Katso
Laillista varastamista
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti