keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Hyvää ja rauhallista Joulua!
Hyvää ja rauhallista Joulua!

Joulu on ilon ja rauhan juhla. Joulua vietämme Jeesuksen Kristuksen syntymän juhlana. Suomalaiseen jouluun liittyvät runsaat jouluruuat, joulukuusi, joulusauna, joulupukki ja joululahjat sekä joulukirkko. Suomessa joulu on ennen kaikkea perhejuhla. Ennen lahjojen jakoa käydään usein hautausmaalla sytyttämässä kynttilöitä sukuhaudoille. Pikkulintujen ruokkiminen jouluna on vanha tapa ja kuuluu talonpoikaiskulttuuriin Joululyhteet ovat siitä osoituksena.

Kristillistä sanomaa arvostavissa perheissä voidaan lukea ennen ateriaa jouluevankeliumi. Jouluaattona kirkossa käydään valmistautumassa jouluyön tuloon ja kuuntelemassa jouluevankeliumia. Luukkaan evankeliumin luvun 2 jakeet 1-20 kaikuvat silloin sadoissa kirkoissa ympäri Suomen. Kirkossa veisataan Lutherin virsi 21 Enkeli taivaan. Jouluaaton hartaudet keräävät vuosittain noin 400 000 kävijää Suomessa. Aikaisin joulupäivän aamuna on varsinainen juhlakirkko, johon erityisesti entisaikaan kuljettiin hevosten vetämällä reellä.

Jouluaterialla on tapana syödä runsaasti ja tapa periytyy muinaissuomalaisilta ja liittyy maatalousvuoden kiertoon sekä talvipäivänseisauksen tienoilla vietettyyn valon juhlaan. Perinteinen jouluateria rakentuu kinkun ympärille. Ruokalajeja on runsaasti ja niitä nautitaan myös joulun välipäivinä. Suomalaiseen joulupöytään yleensä kuuluvia ruokia ovat muun muassa erilaiset laatikot, yleensä porkkana-, lanttu- ja perunalaatikot sekä erilaiset kalaruoat. Jouluaattona syödään yleensä riisipuuroa. Jouluna syödään myös joulutorttuja ja piparkakkuja. Lipeäkala on keskiajalta periytyvä ruokalaji, jota syödään erityisesti jouluna.

Joulupukki tulee Suomessa aina ovesta sisään ja kysyy tullessaan, “Onkos täällä kilttejä lapsia?” ennen kuin jakaa lahjat kaikille. Suomalaiset jouluperinteet eli perinteinen suomalainen joulu ja aito perinteinen joulupukki säilyttävät hohtonsa vuodesta toiseen.

Perussuomalaista Joulua kaikille!

Erkki Aho
Kalajoen Perussuomalaiset ry
puheenjohtaja

Ei kommentteja: