torstai 20. marraskuuta 2008

Fortumin optiot - moraalitonta toimintaa












Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puhuiFortumin optioiden moraalittomuudesta lokakuussa 2006 Kuopiossa. Siellä Soini vaati, että kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen on käytettävä isännän ääntä ja
pistettävä Fortum kuriin. Sähkön hintaa nostetaan, samoin on kaukolämmön osalta, vaikka sähkön markkinahinta laskee. Fortumista on tullut melkoinen melskaaja sähkövatukkoon. Valtiojohtoisella yrityksellä ei ole varaa jatkuvasti olla myrskyn silmässä ja huonojen uutisten kohteena. Ministeri Pekkarisen on vakavasti kysyttävä, johdetaanko yritystä kestävällä ja moraalisella tavalla?

Fortumin optioöykkäröinti söi päättäjien uskottavuutta ja antoi ennen kaikkea hallituspuolueista hampaattoman kuvan. Rikkaitten ahneus ja röyhkeys on ollut huipussaan hallituksen myötävaikutuksella. Poliitikoilla ja puolueilla oli täysi mahdollisuus puuttua Fortum-optioihin, jos olisi ollut tahtoa ja rohkeutta. Kumpaakaan ei ollut. Valtiolla on Fortumissa osake-enemmistö. Lipposen hallituksen ministerit olivat tekemässä niitä optiomalleja, jotka mahdollistivat ryöstörahastuksen. Miljoonapalkkioiden puolustajat sanovat, ettei jälkikäteen voi leikata ylisuuria palkkioita. Tätä mieltä oli myös talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas (kesk). Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen ei ole puuttunut konkreettisesti tähän optiosaalistukseen. Fortum-optioiden perusteet ovat täysin kestämättömät ja kansalaisten oikeustajun vastaiset.

Fortumin optiojuhla huipentui 222 miljoonan euron päätöspottiin, mikä on Fortumin antoisan optiojärjestelmän ylivoimaisesti suurin optioerä. Vuosi sitten Fortumin avainhenkilöt jakoivat 65 miljoonan euron kannustimet. Fortum-johtajien viimeinen erä nostaa 2002-2006 tuloutettavien optioiden arvon 550 miljoonaan euroon. Fortum-johtaja Mikael Liliuksen optiovoitot ovat n. 14 miljoonaa euroa. Juha Laaksosen ja Tapio Kuulan optiovoitot ovat n. 8 miljoonaa euroa. Mikael Frisk ja Carola Teir-Lehtinen saavat reilusti yli 6 miljoonaa euroa optiovoittoja. Timo Karttinen saa 4,7 miljoonaa euroa, Christian Lundberg 3,8 miljoonaa euroa ja Risto Rinne 3,8 miljoonaa euroa.
Kun Sonera aikanaan maksoi Saksan tyhjästä ilmatilasta 4,3 miljardia euroa niin se oli skandaali. Se oli enemmän kuin raskaat sotakorvaukset Neuvostoliitolle. Fortum-keinottelijat ovat nyt saaneet 5 miljardia euroa.

Näin on menetelty. Ensin yhdistettiin toisiinsa Imatran Voima ja Neste. Niistä tehtiin vuonna 1998 Fortum Oy. Sen jälkeen Lipposen hallitus tarjosi 30 % Fortumin osakkeista ulkomaisille ostajille. Valtio sai vajaasta kolmanneksesta vain 867 miljoonaa euroa. Ulkomaiset sijoittajat ovat saaneet vajaalle 900 miljoonalle rahaosinkoja 460 miljoonaa euroa. Paras osinko annettiin, kun Fortum hajotettiin uudelleen sähkö- ja öljy-yhtiöksi. Fortumin omistajille jaettiin ilmaiseksi 85 % uuden Neste Oy:n osakkeista. Yhteensä annettiin Fortumin omistajille 256 403 686 osaketta, joista ilmaiseksi 218 miljoonaa ja osakemyynnissä 15 euron kappalehintaan 38 miljoonaa osaketta. Pörssikurssien mukaan alkuperäisten osakkeiden arvo on noin 4 000 miljoonaa euroa. Ne, jotka ostivat Neste Oilin maksullisia osakkeita 15 euron kappalehintaan, ovat saaneet kaupoistaan yhteensä lähes 400 miljoonaan euron arvonnousun. Lopputulos tästä kaikesta on se, että miljardi on muuttunut viideksi miljardiksi. Ansiottoman hyödyn ovat korjanneet keinottelijat ja Fortumin omat optioherrat.

Viisi miljardia ei ole arvonnousua sijoittajien toiminnasta vaan raakaöljyn hinnannousuista, maailman jalostamokapasiteettipulasta, pohjoismaisen sähköpörssin toiminnasta sekä EU:ssa aloitetusta pakollisesta päästöoikeuskaupasta. Kaikesta tästä on ollut seurauksena sähkön ja polttonesteiden hinnannousu.

Tämän moraalittoman toiminnan seurauksena edellisten sukupolvien meille testamentattu valtion omaisuus on tuhlattu keinottelijoiden ja optioherrojen taskuihin. Kaikki tämä on tapahtunut Matti Vanhasen ja Paavo Lipposen hallitusten aikana. Hallitus ei näytä puuttuvan asiaan ja eduskuntakin osaa leikata vain pienituloisilta kuten esim. eläkeläisiltä. Hallitus antoi eläkeläisille 5 euroa ja mahdollisti keinottelijoille 5 000 000 000 euron rahastuksen.

Ei kommentteja: