keskiviikko 26. marraskuuta 2008
Vladimir Putin ja hänen valtakuntansa
Vladimir Putinin vanhemmat selvisivät hengissä Leningradin piirityksestä toisessa maailmansodassa. Isä Vladimir oli viilaaja ja vakaumuksellinen kommunisti, vaitelias ja säntillinen mies. Hento ja hellä Marija-äiti raatoi sekätyöläisenä. Pariskunnalle syntyi jo ennen Vladimiria kaksi poikaa, molemmat kuolivat. Marija oli 41-vuotias, kun hänen kolmas poikansa, kaivattu lapsi, syntyi lokauun 7. päivänä 1952. Pojan nimeksi pantiin Vladimir. Putinit asuivat pienessä huoneessa Buskovinkuja 12:ssa Leningradissa. Asunto oli tyypillinen kolmen perheen kommunalka. Liesi ja pesuallas olivat käytävässä, joka oli niin ahdas, ettei siinä mahtunut kääntymään. Vessana toimi porrastasanteella sijaitseva koppero, jääkylmä rottien temmelskenttä. Putinin vanhemmat olivat vaatimattomia ja vieraanvaraisia, satunnaisillekin kävijöille tarjottiin lämmintä keittoa. Äiti kastatti salaa Vladimirin ja antoi hänelle pienen ristin, jota hän vieläkin kantaa nahkahihnassa.
"Pikku Volodja"
"Pikku Volodjana" tunnettu poika aloitti opintiensä 1960 koulussa numero 193. Pioneereihin liityttyään Vladimir kohosi nopeasti ryhmänsä johtajaksi. Nuoruuteen mahtui myös katuelämää, jossa hän pärjäsi vain aloittamansa judoharrastuksen ansiosta. Vladimir alkoi harrastaa 13-vuotiaana judoa muistuttavaa venäläistä kamppailulajia samboa "aseetonta itsepuolustusta". Vladimir joutui aina hankaluuksiin. Hän oli tarkkaamaton ja äkkipikainen ja joutui tappeluihin. Hän sai huonoja arvosanoja, eikä suostunut tottelemaan. Vuonna 1976 hän saavutti judossa Leningradin mestaruuden. Judossa hänellä on musta vyö. Nuoruuden kuohuntavaiheen mentyä koulukin alkoi maistua. Putin oli erityisen kiinnostunut saksankielestä, sekä Venäjän historiasta ja kirjallisuudesta. Putinin opettajasta Vera Gurevtsista tuli pojalle kuin toinen äiti. Opettaja kasasi hänelle runsaasti kotitehtäviä. Pojan arvosanat alkoivat parantua. Valdimir meni marraskuussa 1968 KGB:n Leningardin päämajaan. Hän halusi vakoojaksi. KGB-upseeri kehotti hän opiskelemaan mieluummin juristiksi, sillä heidän joukostaan "valtion turvallisuuskomitea" valitsee työntekijänsä. Luutnantti Putin oli vasta 23-vuotias mennessään Leningradin vastavakoilun palvelukseen. Edes lähimmät ystävät eivät tienneet, mitä hän teki työkseen.
Henkilökuva
Maaliskuussa 1980 Putin tapasi kaliningradilaisen lentoemännän Ljudmila Shkrebnevan. Putin sanoi Ljudmilalle olevansa rikospoliisi. Vladimir meni Ljudmilan kanssa naimisiin 1983. Putinien ensimmäinen tytär Masha syntyi 1985 ja toinen tytär Katja seuraava vuonna. Putin käyttää alkoholia kohtuudella. Hän puhuu venäjän lisäksi sujuvasti saksaa ja jonkin verran engantia ja ranskaa. Putin on tunnettu kovasta kielenkäytöstään, välillä alatyylisestäkin kielenkäytöstä. Putin höystää puheitaan rikollisten käyttämällä slangilla blatonilla. Moskovan kerrostaloiskujen jälkeen 1999 hän totesi: "Seuraamme terroristeja kaikkialle. Jos he ovat vessassa, tapamme heidät paskahuusiin." Syksyn 2007 duuman vaalien alla Putinin avustajajoukko esitytti päämiehensä julkisuudessa usein ilman paitaa aseen kanssa, ratsailla tai sotilaskoneen ohjaamossa.
Putinin omaisuuden arvoidaan olevan noin 40 miljardia dollaria. Putin on Euroopan rikkain henkilö. Putin on onnistunut hankkimaan tuntuvia omistuksia venäläisistä öljy- ja kaasuyhtiöistä. Surgutneftegatzissa hänen omistuksensa on 37 prosenttia, Gazpromista 4,5 prosenttia ja salaperäsiestä öljyalan kauppayritys Gunvorista peräti 75 prosenttia.
Vakoojana Saksassa
Kesällä 1984 Putin lähetettiin KGB:n Punalippu-Intituuttiin vuoden jatkokoulutukseen. pietenimiellä Platov hän opiskeli saksaa ja sen lisäksi maantietoa, diplomatian historiaa ja käytöstapoja. Toveri Platvo herätti huomiota ylenpalttisen korrektilla vaatetuksellaan. Hänellä oli aina yllään puku ja solmio, tutkintotilaisuuksissa myös liivit. Hän rakasti pitkiä päällystakkeja ja eriyisen leveälierisiä hattuja. Putin pääsi Saksaan majurina. Dreshdenissä "salainen agentti" Putin keräsi teitoja julkisista lähteistä tietoja puolueista ja niiden johtajista. Hän tapaili "epävirallista henkilöstöä", Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin urkkijoita. Heidän kauttaan Putin yritti päästä käsiksi länsisaksalaisia koskeviin tietoihin.
Palatessaan helmikuussa 1990 takaisin Pietariin Putin oli everstiluutnantti ja painoi 15 kg enemmän kuin lähtiessään. Perhe toi mukanaan käytetyn Volgan ja vanhan pesukoneen. Putinit löysivät asunnon Pietarin liepeiltä. Asunto oli surkeassa kunnossa, mutta huoneita siinä oli peräti kolme: kaksi Vladimirin perheelle ja yksi hänen vanhemmilleen. Putin nimitettiin KGB-upseerille tyyppilliseen mutta hänen virka-arvoaan vaatimattomampaan tehtävään Pietarin yliopiston "kansainvälisten asioiden avustajaksi".
Pietarin eliittiin
Kun Anatoli Sobtsak valittiin Pietarin kaupunginjohtajaksi kesäkuussa 1991, Putin nousi kaupungin vaikutusvaltaisimpien miesten joukkoon. Hän koordinoi turvallisuuspalvelun, yleisen syyttäjäviraston ja tuomioistuinten toimintaa. Hän vastasi myös länsimaisten yritysten kotoutumsiesta Venäjälle. Putinista tuli kaupunginjohtaja Sobtsakin neuvonantaja ja korvaamaton henkilö kaupungin asioiden hoitamisessa. Häntä ryhdyttiin kutsumaan "harmaaksi eminensiksi". Hän johti kaupunginhallituksen kokouksia Sobtsakin poissaollessa. Vuonna 1994 hänestä tuli Pietarin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Ulkomailla Putinia pidettiin tehokkaana johtajana ja henkilönä, johon voi luottaa. Kun Sobtsak kesäkuussa 1996 kärsi vaalitappion, Putinin ura näytti päättyvän.
Moskovan Kremlissä menestyneet vanhat tutut muistivat Putinia. Hän sai viran maareksiteritoimistossa. Kolme kuukautta myöhemmin uuttera juristi oli noussut keskustarkastamon johtoon.
Putiniin tutustui myös hiljainen taustavaikuttaja Boris Berezovski, joka toimi presidentti Boris Jeltsinin ja tämän "perheen rahoittajana". Putin oli vaatimaton, uskollinen ja kunnollinen. Hän oli selvästi poikkeus, eikä hän ollut korruptoinut, sanoi Beretzovski. Putin tutustui myös Interfaxin pääkirjeenvaihtaja Vjatseslav Terehoviin. Putinin pienet onnistumiset tekivät vaikutuksen Jeltsiniin.
Operaatio Putin
Kesäkuussa 1998 Jeltsin nimitti Putinin sisäisen turvallisuuspalvelun FSB:n johtajaksi. Se on yksi KGB:n tehtäviä jatkavista elimistä. Hän seurasi tuossa tehtävässä Nikolai Kovaljovia, jonka Kreml epäili ryhtyneen liian itsenäiseksi ja omaan poliittiseen peliin taipuvaiseksi.
Maaliskuussa 1999 Putinista tuli Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri. Tuo elin pohtii yhdessä Jeltsinin kanssa turvallisuuspoliittisia kysymyksiä. Nimitystä pidettiin vahvistuksena presidentin tuntemalle arvonannolle Putinia kohtaan. Elokuussa 1999 vanha presidentti nimitti Putinin pääministeriksi, jolla on tulevaisuus edessään. Hän oli viides pääministeri 17 kuukauden aikana.
Alkoi "Operaatio Putin". Kuukauden kuluttua Moskovassa ja Volgodonskissa räjähti kerrostaloja ja 300 ihmistä kuoli. Venäläisen pommiryhmän ottamat kuvat sytyttimistä ja muut tuoreet todisteet viittaavat FSB:n salahankkeeseen, jonka tarkitus oli avustaa Vladimir Putin, entinen FSB:n johtaja, maailman toiseksi merkittävimmän ydinasevaltion johtoon.
Moskovassa oli räjähtänyt kaksi pommia neljässä päivässä. Ensimmäinen räjähti juuri keskiyön jälkeen kerrostalossa Guryanov-kadun varrella. Se tappoi 92 moskovalaista, joista nukkuivat sängyissään varhain aamuyöllä 9. syyskuuta 1999. Useita ruumita lensi läheiselle kadulle asti. Aamun valjetessa ihmisiä kohtasi kammottava näky; lasten vaatteita, sohva roikkui kielekkeellä, joka oli ollut jonkun olohuone. Lasimurska narskui jalkojen alla kaikkialla lähikaduilla. Pelin ilmapiiri Moskovassa oli käsin kosketeltavissa. Neljä päivää myöhemmin toinen pommi samanlaisen kerrostalon Kahirskojen valtatien varressa viideltä aamulla. Loukkaantuneita, shokissa ja yltä päältä pölyssä, puolialastomina, kannettiin pois paareilla.Salaisen palvelun mies käveli TV-kameroiden eteen ja esitteli mustavalkoista kuvaa syyllisestä. Valokuva esitti tsetsenimiestä.
Etelä-Venäjällä räjähti vielä kaksi pommia. Neljä pommia vaati yhteensä yli 300 ihmisen hengen alle kahdessa viikossa. Putin astui julkisuuteen juuri pommien jälkimainingeissa: "Ne jotka tekivät tämän, eivät ansaitse nimitystä eläin, he ovat pahempaa. He ovat hulluja petoja ja heitä pitää kohdella sellaisina". Putinin kannatusluvut nousivat rajusti kun hän ilmotti, että "Seuraamme terroristeja kaikkialle. Jos he ovat vessassa, niin tapamme heidät paskahuusiin."
Silovikit valtaan
Silovikit alkoivat nousta valtaan jo Venäjän ensimmäisen presidentin Jeltsinin valtakaudella, jolloin he toimivat muun muassa presidentin avustajina. Yksi juuri esiinnoussesta silovikeista oli Vladimir Putin. Silovikit miehittivät Venäjän valtion johtopaikat vuonna 2000 Vladimir Putinin noustua valtaan. Nykyisin silovikit kontrolloivat myös taloutta valtaamiensa suuryritysten johtopaikkojen kautta. Putin on varmisanut oman asemansa. Putin on nimittänyt silovikeja kaikkiin tärkeisiin virkoihin politiikassa ja taloudessa. Kolme neljäsosaa kaikista tärkeimmistä johtajista on silovikeja. Vuonna 2004 Putinin laskettiin palkanneen 6000 entistä turvallisuuspalvelun upseeria valtion korkeisiin virkoihin. Lisäksi monet näistä ovat Pietarista, koska Putin on halunnut nimittää virkoihin kotikaupunkinsa henkilöitä. Presidentinhallinnon kautta silovikit kontrolloivat Putinin johdolla parlamenttia, televisitiota, kaasun - ja öljyntuotantoa.
Venäjällä vallitsee "ohjattu ja suvereeni demokratia", jota on kutsuttu venäläiseksi demokratiaksi. Ohjatulla tarkoitetaan autoritaarista hallintoa ja suvereenilla sitä, etteivät muut valtiot saa puuttua mitenkään Venäjän sisäisiin asioihin. Taloudessa silovikit ovat omaksuneet entisen Neuvostoliiton valtiokeskeisen talousopin. Kaikki strategiset tuotannonalat on saatava valtion omistukseen, ja jos ei valtion omistukseen, niin valtion kontrolloimaksi asettamalla yrityksen johtoon silovikeja. Silovikit pyrkivät kukistamaan Venäjän uutta hallintomallia vastustavat liikkeet, kanslaisjärjestöt, puolueet, tutkijat, sanomalehdet ja toimittajat.
Lähdeaineisto
- Stern-lehti
- Wikipedia
- Ulkoministeriön tiedotteet
- Oman leikekirjan lehtileikkeet
- Internet
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti