keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Vaiettu ongelma –Tanja Tiensuu ja Anneli kuolivat kiusattuina






Keskipohjanmaan uutisointia Tanja Tiensuun asiasta
Kuhmon elinkeinojohtaja Tanja Tiensuu valittiin odotetusti Kokkolan uudeksi kehitysjohtajaksi. 32-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri sai kaupunginhallituksen suljetussa lippuäänestyksessä yhteensä kuusi ääntä. Helsinkiläinen kauppatieteen maisteri Sture Corin sai vaalissa kolme ääntä, pietarsaarelainen valtiotieteen maisteri Hannele Teir yhden äänen ja Pyhäjärven kaupunginjohtajana toimiva Pasi Vallivaara niin ikään yhden äänen. (uutinen 4.4.2001).


Kaupunginjohtaja oli vaatinut Tiensuulta heti työsuhteen alettua yksityiskohtaista ja kirjallista raportointia tehtävien hoidosta. Raporteissa piti muun muassa näkyä kaikkien niiden henkilöiden nimet, joiden kanssa kehitysjohtaja virassaan keskusteli. Kaupunginjohtaja oli esittänyt myös keskustelujen sisällön raportoimista.
Tiensuun saaman selvityksen mukaan kukaan muu Kokkolan kaupungin viranhaltija ei ole velvoitettu näin yksityiskohtaiseen raportointiin esimiehelleen. (13.11.2001)

Kokkolan kaupungin toiminta on viime aikoina ollut näkyvästi esillä eikä suinkaan positiivisissa merkeissä. Kaupungin virkamiestasolla tekemät lukuisat omituiset päätökset ja ratkaisut kertovat, ettei asioiden hoito kaupungin organisaatiossa ole sellaista kuin sen pitäisi. (28.10.2001)

Naispuoliset kaupunginhallituksen jäsenet tietävät, että Tiensuu itse kokee "ajojahtinsa" johtuvan nuoruudestaan ja naiseudestaan. (23.10.2001)

Viikon takaisen kokouksen pöytäkirja kehitysjohtajan virkasuhteen kohdalta on merkitty salaiseksi. Eilisen illan kokouksen esityslistalla asiasta ei mainita halaistua sanaa – ei edes kaupunginhallituksen jäsenille lähetetyissä esityslistoissa. (23.10.2001)

Surkuhupaisan lisän kaupungin "seikkailupolitiikkaan" antoi kehitysjohtajan viran ympärillä käyty näytelmä. Näyttävän hakukampanjan jälkeen uudeksi kehitysjohtajaksi valittu Tanja Tiensuu ei ehtinyt oikeastaan edes aloittaa virassaan, kun hänet koeajan jälkeen päätettiin irtisanoa. (28.10.2001)

Tiensuu on jättänyt kaupunginhallitukselle asianajaja Anne Mäkelän laatiman 24-sivuisen oikaisuvaatimuksen, jossa virkasuhteen purkamispäätöstä perustellaan muun muassa lainvastaisena.
Lisäksi vastine toteaa irtisanomisasiassa syntyneen menettelytapavirheen, koska Tanja Tiensuulle ei ole pyynnöistä huolimatta yksilöity virkasuhteen purkamisen syitä. Näin hänellä ei ole ollut myöskään mahdollisuutta esittää omaa kantaansa työsuhteen purusta. (13.11.2001)

Viran hoidon keskeyttämisen pääsyynä pidetään sitä, että kehitysjohtajan työn tulokset eivät ole vastanneet odotuksia. Tyytymättömyys kulminoituu ilmeisesti siihen, että kaupunginjohtajan ja kehitysjohtajan näkemykset toimintatavoista ovat erilaisia. (17.10.2001)
Kolarilainen mies surmasi sunnuntaina tyttärensä, lapsenlapsensa ja itsensä Kolarissa. Poliisi epäilee 59-vuotiaan isän ampuneen 33-vuotiaan tyttärensä ja tämän 5-vuotiaan pojan pienikaliiberisella tarkkuuspistoolilla. Tämän jälkeen mies on ampunut itsensä.
Tragediassa saivat surmansa kokkolalainen Tanja Tiensuu ja hänen pieni poikansa. He olivat tulleet joululomalle Tiensuun isän luokse Kolariin. (2.1.2002)

Keskipohjanmaa uutisoi vuoden 2001 lopulla seuraavasti: "Kolarilainen mies surmasi sunnuntaina tyttärensä, lapsenlapsensa ja itsensä Kolarissa. Poliisi epäilee 59-vuotiaan isän ampuneen 33-vuotiaan tyttärensä ja tämän 5-vuotiaan pojan pienikaliberisella tarkkuuspistoolilla. Tämän jälkeen mies on ampunut itsensä. Surmatyö on ilmeisesti tapahtunut sunnuntaina puolen päivän aikaan. Uhrit löysi toispaikkakuntalainen, joka tuli hakemaan Tanja Tiensuuta ja hänen poikaansa lomalta sunnuntaina illansuussa ampujan kotoa. Talo oli lukittu. Vieras pääsi sisään ampujan veljen avattua hänelle oven. Kuollut mies löytyi ulkoa piharakennuksen luota. Yksinhuoltajaäidin ja lapsen ruumiit olivat talossa. Poliisin mukaan on syytä epäillä, että tapahtumat johtuvat suunsanallisesta riidasta. Varsinaista syytä surmaan ei tiedetä. Vuonna 1997 kotitaloonsa muuttaneen miehen taustat ovat puhtaat eli hän ei kuulu niin sanotusti poliisin tuttuihin. Tragediassa saivat surmansa kokkolalainen Tanja Tiensuu ja hänen poikansa. He olivat tulleet joululomalle Tiensuun isän luokse Kolariin. Surmansa saanut Tanja Tiensuu työskenteli Kokkolan kaupungin kehitysjohtajana saman vuoden marraskuun alkuun saakka. Hän muutti Kokkolaan kesän alussa ja työskenteli kehitysjohtajana koeajalla kunnes viranhoito keskeytettiin viiden kuukauden jälkeen.
Tanja Tiensuu oli tavallista älykkäämpi nainen. On syytä epäillä, että hän joutui Kokkolan kaupungissa kiusaamisen kohteeksi ja sitä kautta hänet savustettiin pois työpaikaltaan. Tätä hänen kunnianhimoinen isänsä ei ymmärtänyt, eikä kestänyt. Seuraukset olivat järkyttävät.

Miksi Anneli ei soita?

Anneli soitti minulle joitakin kertoja kesällä ja syksyllä 2004 ja pyysi apua ongelmiinsa. Olisin mielelläni mennyt Lahteen tutustumaan tilanteeseen paikan päälle, mutta minulla ei ollut rahaa edes matkakuluihin. En siis koskaan tavannut Annelia, jotta olisin voinut auttaa häntä muuten kuin puhelimitse ja sähköpostitse.Anneli joutui Lahdessa ammattikoulun opettajana kiusaamisen kohteeksi ja häntä savustettiin oppilaitoksessa monella eri tavalla mikä johti työsuhteen päättymiseen. Asioita puitiin myös oikeusistuimissa, mutta tällaisissa asioissa, jos syytettynä on virkamies niin hän ei ole syyllinen. Oikeusistuimet pitävät kyllä siitä huolen. Anneli kirjoitti asioista kirjan käsikirjoituksen, minkä hän toimitti minulle levykkeellä. Tarkistin sisällön. Löysin vain kaksi pientä kirjoitusvirhettä. "Vesitetty elämä" oli mielestäni kirjoitettu erittäin hyvin. Kustantaja ei kuitenkaan julkaissut kirjaa. Kustantajan mielestä siinä oli ollut liian paljon oikeudenkäyntiin viittaavaa aineistoa.Anneli lähetti minulle sähköpostia heinäkuussa 2004. Hän kirjoitti näin:

"Suuri kiitos Sinulle, kun olet lukenut kirjoitukseni. Oli todella kiva tänä aamuna herätä, kun olin lukenut sähköpostisi. Olet ihminen, joka ymmärrät näitä asioita. Olen muutaman päivän hakenut tekstistäni kirjoitusvirheitä ja olen aikeissa lähettää sen Gummerukselle. He ovat ilmaisseet, että haluaisivat julkaista kiusaamisesta tai henkisestä väkivallasta tarinoita. Toivottavasti he nyt ymmärtävät, mitä Suomen maassa on tekeillä. Virkamiehet piiloutuvat toistensa selän taakse ja suojelevat toisiaan. Yksityinen ihminen ei saa oikeutta, vaikka maksaisi siitä. Vielä kiitoksia Sinulle, kun osoitit kiinnostuksesi kirjoitukselleni. Tämä kirjoittaminen on pitänyt minut hengissä. Sen myötä itsekin olen saanut selkiytettyä asioita.Kesäisin terveisin Anneli"

Anneli ei soittanut minulle kolmeen kuukauteen syksyn jälkeen. Sitten kuulin, että Anneli ei ollut jaksanut enää taistella, vaan oli tehnyt itsemurhan. Hän ei korkeasti koulutettuna henkilönä jaksanut taistella kiusattuna ja häpäistynä henkilönä. Annelin omanarvontunnon musertaminen johti vapaaehtoiseen luovuttamiseen pahimmalla tavalla.

Vaiettu ongelma on rikos

Henkinen väkivalta työpaikalla voi olla puhumattomuutta, jäätävää hiljaisuutta ja eristämistä. Se voi olla myös jatkuvaa huutamista ja arvostelua sekä maineen mustaamista takanapäin. Hyvin tiukka oikeudenmukaisuus ja rehellisyys, tiukka säännöistä kiinni pitäminen työpaikalla voi johtaa yksilön törmäyskurssille muun työyhteisön kanssa ja henkisen väkivallan kohteeksi. Uhrien joukossa on myös ihmisiä, jotka pitävät itseään työyhteisössä muita parempana. Todellisuudessa heillä voikin olla parempi koulutus kuin työpaikan muilla jäsenillä. Uudistusajatuksensa nämä ihmiset tuovat esiin siten, että muut kokevat itseään tai työtään arvosteltavan. Näin he tahtomattaan asettavat kyseenalaiseksi työyhteisön aikaisemman työn. Heidät koetaan uhkaksi ja heitä aletaan savustaa ulos.Työpaikan kaikkien jäsenten henkiset voimavarat ja sosiaaliset taidot työpaineista selviytymiseen eivät ole yhtä hyvät. Työpaikkakiusaajan toimintaa on selitetty siten, että hänellä on huono itsetunto, joka saa hetkeksi tukea toisten alistamisesta ja nujertamisesta. Riittämättömyys omassa työssä tai ihmissuhteissa saa aikaan sen, että omasta mielestään etevämmät, nopeammat kauniimmat koetaan uhkaksi. Kiusaaja saattaa tiedostamattaan siirtää omia kielteisiä piirteitään työtovereihinsa ja kohdella näitä sitten tämän perusteella. Tällaisia piirteitä ovat ahneus, kateus, laiskuus ja uteliaisuus.Naisten kiusaaminen on usein passiivista, hiljaista ja näkymätöntä, esimerkiksi ryhmän ulkopuolelle ja huomiotta jättämistä sekä puhumattomuutta. Miehiä kohtaan henkinen väkivalta on useammin aktiivista ja näkyvää. Miehiä mm. haukutaan tai heidän työtään moititaan. He joutuvat naisia selvästi useammin suullisten uhkausten kohteeksi.Henkinen väkivalta heikentää monin tavoin yksilön hyvinvointia. Useimmiten se johtaa psyykkiseen oireiluun ja sairastumiseen. Pitkään jatkunut työn ja persoonallisuuden arvostelu sekä jatkuva osaamattomuuden osoittaminen ja yhteistyökyvyttömäksi leimaaminen murtavat vähitellen lujankin itseluottamuksen. On kuitenkin syytä muistaa, että henkinen väkivalta on rikos, koska se on rikoslain 21 luvun 5 §:n mukaan voidaan rinnastaa pahoinpitelyyn. Lain mukaan "Joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua ja saattaa toisen tiedottomaan tai muuten vastaavaan tilaan, on tuomittavat pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Ei kommentteja: