keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Vallankaappaus - Tapaus Jäätteenmäki















Ihmiselle on ominaista totuuden etsintä. Usein joutuu miettimään onko kaikki totta mitä lehdessä lukee? Mikä on uutisoinnin tarkoitus ja kuka on uutisen tai kirjoituksen takana? Totuus on riippuvainen katsojan näkökulmasta. Usein jotain jätetään kertomatta tai kerrotaan osatotuuksia tai väritettyä totuutta. Sanotaan että totuus on tarua ihmeellisempää. Suomalaisten kansanviisauksien mukaan totuuden puhujalla ei ole ystäviä tai totuudenpuhuja ei saa yösijaa. Kovin usein totuus käy kohtalokkaaksi sille tyhmyrille, joka sen paljastaa, sanoi roomalainen valtiomies ja filosofi Seneca. Toteutuiko tämä roomalaisen valtiomiehen totuus Jäätteenmäen tapauksessa? Kansan pitää saada tietää totuus. Käsittelikö Anneli Jäätteenmäki totuutta varomattomasti? Mikä on totuus Jäätteenmäen valehtelusta?

Anneli Jäätteenmäki joutui SDP:n taholta poliittisen ajojahdin kohteeksi, jota tukivat Keskustan omat valtapyrkyrit. Suomen perustuslain 30 §:n mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen, eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut. Jäätteenmäkeä vastaan ei perustuslain mukaan olisi saanut nostaa syytettä ilman eduskunnan päätöstä. Jäätteenmäki ei valehdellut vaan puhui totta, kun hän paljasti, että eduskunnan puhemies Paavo Lipponen vehkeili USA:n sotakoneiston kanssa eduskunnan tietämättä ja on syytä epäillä, että Lipponen ylitti toimintavaltuutensa luvatessaan Suomen virallisen ulkopolitiikan vastaisesti Suomen olevan mukana USA:n Irak-operaation jälkihoidossa.Paavo Lipponen vieraili Washingtonissa 7-9.12.2002 ja tapasi George W.Bushin. Keskusteluissa oli esillä muun muassa Irakin tilanne ja Suomen kanta siihen. Suomen Washingtonin suurlähetystö teki keskusteluista muistion, joka leimattiin salaiseksi. Jäätteenmäki sanoi Kalevan lehtihaastattelussa 11.1.2003, että Lipponen on hätiköinyt luvatessaan Bushille Suomen apua Irakin jälleenrakentamisessa ja hän näin sitä kautta tukee sotaa.Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Marc Grossman järjesti 28.2.2002 tiedotustilaisuuden 30 maan diplomaateille Washingtonissa. Suomen suurlähetystön virkamies oli paikalla, mutta Irakin sotavalmisteluja kritisoineet Ruotsi, Saksa ja Ranska eivät olleet mukana.

Jäätteenmäki jatkoi syytöksiään Lipposta kohtaan MTV3-vaalitentissä 6.3.2003. Jäätteenmäen nettipäiväkirjassa julkaistiin sanatarkkoja sitaatteja raporteista. "Presidentti Bush ylisti Suomea hyväksi yhteistyökumppaniksi ja kiitti Suomen hallitusta Irakin sotaa koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon".

Tasavallan presidentinlinnasta on vakiintuneen tavan mukaisesti pidetty yhteyksiä eri puolueisiin. Anneli Jäätteenmäki sai tasavallan presidentinlinnasta Martti Manniselta tietoja salaiseksi julistetuista aineistoista ja Jäätteenmäki paljasti Lipposen vehkeilyn eduskuntavaalien aikana. Jäättenmäki ja Manninen joutuivat lähtemään kun paljastivat Lipposen mahdollisen toimivallan ylityksen ja Suomen virallisen linjan vastaisen toiminnan. Oikeus totesi Jäätteenmäen syyttömäksi.

Vallankaappaus

Kun Anneli Jäätteenmäki esitti hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentti Tarja Haloselle, niin se ei perustunut mihinkään epäluottamusäänestyksen tulokseen eduskunnassa. Vain pieni joukkio oli ulkoparlamentaarisesti painostanut Anneli Jäätteenmäkeä eroamaan. Anneli Jäätteenmäen ei olisi pitänyt pyytää hallituksensa eroa ja tasavallan presidentti Tarja Halosen ei olisi eronanomusta saanut hyväksyä, koska mitään perustuslaillista, parlamentaarista perustetta ja päätöstä ei ollut olemassa. Pääministerillä on paitsi oikeus myös velvollisuus kansakuntaa kohtaan pysyä virassaan.

Ei syyteoikeutta

Valtionsyyttäjä Jorma Äijälällä ei ole ollut toimivaltaa asiassa R 03/11143 syyttää kansanedustaja Anneli Jäätteenmäkeä Helsingin käräjäoikeudessa. Valtionsyyttäjä Jorma Äijälä on näyttää toimineen virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.
Kun pääministeri, kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki erosi pääministerin tehtävästä kesällä vuonna 2003, niin hänen menettelyjään käsiteltiin eduskunnassa. Tällöin eduskunta on tunnustanut toimivaltuutensa tuossa asiassa. Eduskunta on tunnustanut Anneli Jäätteenmäen toimineen ko asiassa kansanedustajan tehtävässä muuten eduskunta ei olisi voinut ko asiaa käsitellä. Tällöin tulee kysymykseen PE:n 29§ ja PE:n 30§ eli eduskunnan ja vain eduskunnan olisi pitänyt äänestyksellään suostua asettamaan Anneli Jäätteenmäki syytteeseen 5/6 osan äänten enemmistöllä. Näin ei ole tapahtunut eli valtionsyyttäjä Jorma Äijälällä ei ole ollut toimivaltaa asiassa R 03/11143 syyttää kansanedustaja Anneli Jäätteenmäkeä Helsingin käräjäoikeudessa.

Näyttää siltä, että kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki on joutunut lynkatuksi. Helsingin käräjäoikeus on julkistanut Jäätteenmäkeä koskevan syytteen eli Jäätteenmäki on julkisesti tuomittu ennen kuin juttua oli edes alettua istua. Tämä on vastoin lakia. Oliko Jäätteenmäki liian vaarallinen pääministerinä ja potentiaalisena presidenttiehdokkaana, joten Jäätteenmäeltä piti leikata siivet jo kättelyssä? Syyttämällä Jäätteenmäkeä haluttiin peittää jutun taustalla oleva Jäätteenmäen eroon johtanut valtiopetos sekä Lipposen maanpetos vehkeilyistään Bushin kanssa sekä saada näyttämään oikealta Jäätteenmäen eroon johtanut menettely.

Irak-vuoto johti Jäättenmäen eroon - vaalikeskustelua Irakista
http://www.yle.fi/player/player.jsp?name=El%E4v%E4+arkisto%2F02314_1

Irak-vuoto johti Jäättenmäen eroon - vaalivoittaja Jäättenmäki
http://www.yle.fi/player/player.jsp?name=El%E4v%E4+arkisto%2F02314_2

Irak-vuoto johti Jäätteenmäen eroon -pääministerin ero
http://www.yle.fi/player/player.jsp?id=28183&locale=

Ei kommentteja: