lauantai 8. joulukuuta 2012

Projektit tarkempaan syyniinKalajokilaakson päätoimittaja Seppo Kangas on osunut asian ytimeen pääkirjoituksessaan projektitoimimmasta.

Projektitoiminnan peruskurssi


Standardiohjelmista ei ole Euroopan alueiden kehittäjiksi. Toimittaja ja tutkija Anita Salmi sai tukea päätelmälle tutkiessaan EU:n Leader-ohjelmien soveltamista Suomessa. Uusia keinoja kaipaavat sekä suomalaiset että muun Euroopan toimijat.
Väitöskirjatutkimuksen lähtökohtana oli selvittää, miten EU:n ohjelmallinen politiikka ilmenee pienen maaseudun kehittämisohjelman Leaderin valossa ja millaisia hallinnollisia käytäntöjä siihen sisältyy. Salmi tutki ohjelman hallintoketjun eri viranhaltijoiden ja toisaalta kylien ja kuntien toimijoiden todellisuutta.

Leader-projektit eivät tuo pysyviä parannuksia

Rieska-Leaderin toimintakertomus

Opintomatkat

Osaava hankkeen väliarvointi


Jos projektirahat käytettäsiin kuten professori Hannu Katajamäki esittää niin tulokset olisivat varmasti aivan toista luokkaan kuin nykyisin. Esimerkiksi Oulun AVI:n alueella suurin osa projektirahoista menee Oulun, Kuusamon ja Kalajoen kaupunkia lähellä oleville tahoile ja tulokset ovat varsin kyseenalaisia ja rahojen käyttöä ei käytännössä seuraa kukaan. Rahat menevät kuin Kankkulan kaivoon. Näin ei voi jatkua. Projektirahojen haku on eräänlaista taidetta, johon Kalajoellakin on palkattu oma hankeasiamies eli suomeksi sanottu yhteiskunnan kusettaja. Jos ykstyinen saisi saman rahanmäärän kuin tietyt projektit niin tulokset olisivat kokonaan eri luokkaa.Ei kommentteja: