maanantai 22. kesäkuuta 2009

Vaalirahakohu paisuu

Vaaliraha kohu paisuu ja pääministeri Matti Vanhasen uskottavuus heikkenee. Ministerin tulee lain mukaan olla rehellinen ja taitavaksi tunnettu henkilö. Täyttääkö Matti Vanhanen enää näitä vaatimuksia?
Pääministeri Matti Vanhanen tiesi Nova Groupin keskustalle antamasta suuresta , lähes 200 000 euron vaaliavustuksesta jo tammikuussa 2007 eli hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja. Puolusihteeri Jarmo Korhonen ja puoluejohtaja Matti Vanhanen olivat tavanneet keskustan vaalirahoittajana toimineen Nova Groupin toimitusjohtajan Tapani Yli-Saunamäen ja Nova Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtajan Arto Merisalon pääministerin virka-asunnossa tammikuussa 2007. Tuolloin oli puhuttu Nova Groupin hankkeesta kerätä keskustalle vaalirahaa 200 000 euroa.

MTV3 kertoi saaneensa haltuunsa salaisen muistion, jonka mukaan kiinteristöpalvelukonserni Nova Group maksoi keskustalaiselle Menestyvä Suomi-nimiselle yhdistykselle vaalitukea 125 000 euroa, josta aikasemmin ei ollut kerrottu mitaan. Yksinomaan puolue- ja vaalirahoituksen kanavoimista varten tarkoitettu yhdistys perustettiin tammikuussa 2007. Korhosen mukaan Nova Group osti mainituilla 125 000 eurolla lippuja kolmeen suureen seminaariin, joita se jakoi liikekummpaneilleen tai piti itse.

Menestyvä Suomi ry perustettiin tammikuussa 2007. Tukea vaalityöhön tuli vuonna 2007 seuraavasti:
16.2. Teollisuuden ja Työnantajain keskusliiton (TT)-säätiö 100 000 euroa
6.3. Nova Group Oy 24 000 euroa
15.3. Nova Kiinteistökehitys Oy 50 400 euroa
27.3. Nova Kiinteistökehitys Oy 50 400 euroa
30.4. Joensuun Kauppa ja Kone Oy (Kyösti Kakkonen) 19 600 euroa
30.4. Suomen Liikekiinteistöt SLK Oy (Kyösti Kakkonen) 29 400 euroa
29.6. Maskun Kalustetaloa Oy (Toivo Sukari) 50 000 euroa
1.8. Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton (TT)-säätiö 50 000 euroa
9.11. Nova Group Oy 25 310 euroa
30.11. Nova group Oy 25 000 euroa
Suomenmaan Kustannus Oy taulumyynti Apollolle 10 000 euroa
On myös huomattava se, että TT-säätiö tuki myös koomusta 155 000 eurolla.

Helsingin Sanomat kertoo 22.6.2009, että pääministeri Matti Vanhanen tapasi 14. toukokuuta 2007 uudelleen liikemiehiä, jotka olivat osallistuneet keskustan vaalikampanjan rahoitukseen. Illanviettoon kutsuttuja liikemiehiä yhdisti Kehittyiven maakuntien Suomi ry. Mukana olivat Ideapark-yrittäjä Toivo Sukari, Tokmannin Kyösti Kakkonen ja tämän yhtiökumppani Seppo Saastamoinen, Suomi-Soffan toimitusjohtaja Harri Toivainen sekä Motonet-ketjun entinen pääjohtja Lauri Juntunen. Liikemiehillä oli tiiviit kytkökset kiinteistöpalveluyhtiö Nova Groupiin. Sitä edustivat toimitusjohtajat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki. Keskustajohdosta olivat mukana pääministeri Matti Vanhanen ja puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Vanhanen on useaan otteeseen kiistänyt tienneensä tarkkaan, ketkä keskustaa rahoittivat.

Nova Groupin, Tokmannin Kyösti Kakkosen ja Maskun Toivo Sukarin tuki keskustalle tai paremminkin Matti Vanhaselle johtui siitä, että nämä halusivat vaalien jälkeen pääministeriksi mieluummin Matti Vanhasen kuin SDP:n Eero Heinäluoman. Tämä tuli selkesäti esille Uutis-Nova lehdessä, kun Tapani Yli-Saunamäki paljasti asian. On syytä epäillä, että Nova Group halusi vaalituellaan ostaa poliitikoilta edullisia ratkaisuja yritykselleen. Samoja tavoitteita lienee ollut Kyösti Kakkosella ja Toivo Sukarilla omien yritystensä osalta. Sellainen vaikultema tuli, kun pääministeri Matti Vanhanen puolisti voimakkaasti Sukarin Vihtiin kaavailemaa Ideaperk-hanketta. Onko syytä epäillä poliittista korruptiota? Mitkä ovat Nova Groupin motiivit tukea keskustaa?

Kesärannan palaveriin tammikuussa 2007 osallistui Nova Groupin edustajien lisäksi myös Kuntien eläkevakuutuksen (kevan) toimitusjohtaja Markku Kauppinen. Kevan hallituksessa istuivat tuolloin keskustaa edustava nykyinen liikenneministeri Anu Vehviläinen ja kokoomuksen nykyinen kansanedustaja Sampsa Kataja. Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n päätukija Nova Group on ollut tiiviissä yhteistyössä Kevan kanssa, Nova mm. rakennutti ja vuokrasi moottorikelkkkatehtaan toimitilat Rovaniemelle. Omistajaksi tuli Keva.
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen oli puhumassa tehtaan harjannostajaisissa ja peruskiven muurasi ministeri Paavo Väyrynen. Keva on Suomen suurin eläkevakuuttja ja sillä on halussaan merkittävä kiinteistömassa. Nova Group välittää Kevan kiinteistöjä. Nova Kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Arto Merisalo ja Kevan Markku Kauppinen olivat aikoinaan tukemassa KMS-lahjoittaja Kyösti Kakkosen vuorineuvosnimitystä.

Kunta-alan henkilöstön eläketurvasta ja sen rahoituksesta huolehtiva Kuntien eläkevakuutus Keva on osallistunut omalta osaltaan suurimpien puolueiden rahoittamiseen. Kevan johtoryhmän jäsenet ovat osallistuneet vuoden 2006 alusta lähtien seminaareihin, joilla on kerätty puolueille rahaa. Lisäksi eläkerahoja on valunut erinäisiin juhlajulkaisuihin ilmoituskuluina tuhansia euroja.

Keskustan kenttäväkeä varmaan hämmästyttää tieto siitä, että europarlamentaarikko Hannu Takkula sai keskustalta eurovaaleihin avustusta 500 euroa ja Riikka Manner 50 000 euroa. Onko tämä tasapuolista kohtelua? Ehkä tuen suuruus johtui siitä, että Hannu Takkula oli Kristillisten Bjarne Kalliksen tukena ei ollut kiinnostunut tukemaan Matti Vanhasen ehdokkuutta ja toimia. Riika Manner sai satakertaa enemmän tukea kuin Hannu Takkula.

On todennäköistä, että vaalirahakohu paisuu edelleen. Tällaisia mahdollisia kohteita ovat vaalirahoittajien rahoituksen selvittäminen. Keskustaa lähellä on Finvera Oy, joka on todennäköisesti rahoittanut melkoisilla summilla tiettyjä yrityksiä. Onko mahdollista, että vaalituki on korvattu Finvera Oy:n rahoituksella? Finvera Oy kuuluu keskustalaisen ministeri Mauri Pekkarisen valvontaan.

On aika vaikea uskoa, että ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen olisi ollut sivussa vaalirahoituskuvioista. Kehitysapumäärärahat ovat heikosti kontrolloitua rahaa. Näyttää siltä, että Nova Groupissa toiminnassa esiintyvillä nimillä on ollut ainakin kiinostusta kehitysapumäärärahojen käyttöön. Nämä asiat ovat vielä vaalirahoituksessa pöyhimättä.
Erityistilintarkastus Nova Groupin konkurssipesissä saattaa paljastaa monia asioita muun muassa Kevan roolista. Valtion tilintarkastajien olisi syytä suorittaa tarkistuksia vaalirahoitusta jakeneiden yritysten tukiin eli esim. tarkistamalla Finvera Oy:n harjoittama tukipolitiikka.
Mielestäni puoluerahoituksessa ollaan niin paljon harmaalla vyöhykkeellä, että asioissa on suoritettava perusteellinen rikostutkinta ammattilaisten toimesta.

Ei kommentteja: