keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Ottiko Vanhanen vastaan lahjuksia?TV2:n Silminnäkijä-ohjelma väitti maanantai-iltana, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sai rakentamaansa taloon rakennustarvikkeita yritykseltä, joka on urakoinut Nuorisosäätiölle kerrostaloja. Ohjelma ei kertonut, mistä rakennusliikkeestä oli kysymys.
Tiedon varmistuksesta ohjelma kertoi, että se löysi pätevän näytön Vanhasten saamasta varsin kalliista rakennustarvike-erästä, jonka maksoi Nuorisosäätiölle kerrostaloja urakoinut rakennusliike.
Ylen mukaan Vanhanen on rakentanut taloaan vuosina 1996–97 ja 1999–2000. Hän oli Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja 1998–2003 ja sitä ennen varapuheenjohtaja 1981-1987.
Silminnäkijä-ohjelman näkemys oli, että rakennusliike pyrki tarvike-erän maksamisella edesauttamaan jatkourakoita säätiön tulevissa kohteissa. Silminnäkijän mukaan kyseinen, nimeltä mainitsematon rakennusliike on urakoinut kerrostaloja Nuorisosäätiölle.
Silminnäkijä ja Yle Uutiset eivät tavoittaneet Matti Vanhasta kommentoimaan tietoja. Merja Vanhanen ei suostunut kommentoimaan asiaa Silminnäkijälle.

Katso
Silminnäkijä Matin talot
http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=4&t=&a=7815

Matti Vanhanen – hartiapankista vaalirahakohuun
http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=4&t=00853

RAY:n avustus 42,7 miljoonaa euroa

RAY on tukenut Nuorisosäätiötä ja etenkin sen asuntotuotantoa nuorille asunnontarvitsijoille suurilla summilla. Osastopäällikkö Mika Pyykkö vahvistaa Ylen Silminnäkijä-ohjelman eilen esittämät avustusmiljoonat. Ohjelmassa puhuttiin vuonna 1961 perustetun Nuorisosäätiön vuosien saatossa saamasta 40 miljoonasta.
Investointiavustusta suoraan rakentamiseen on annettu Nuorisosäätiölle kautta aikojen 36,6 miljoonaa euroa. Kaikki avustukset ovat yhteensä 42,7 miljoonaa ja tässä on mukana viime aikoina esillä ollut yleisavustus, kertoo RAY:n avustustoimintaa johtava Pyykkö.
RAY:n tehtävänä on pyörittää peliautomaatteja ja jakaa rahaa hyviin tarkoituksiin.
Nuorisosäätiön perustivat maalaisliittolaiset nuoret vuonna 1961 nykyrahassa 10 000 euron pääomalla. Asuntoja nuorille tarjoavalla säätiöllä on nykyisin noin 200 miljoonan euron varallisuus. RAY-raha on ollut tärkeä osa toiminnan kasvattamista nykymittoihin.

RAY:n tarkastus koskee vuosia 2005 - 2009, jotka ovat kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk.) puheenjohtajavuosia. Tänä aikana Nuorisosäätiö antoi tukea Kaikkosen vaalikampanjatyöhön, mutta myös pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaan irtosi 23 000 euroa. Vanhanen toimi säätiön puheenjohtajana ennen Kaikkosta.
Kaikkonen erosi Nuorisosäätiön johdosta hiljattain. RAY:n hallituksen puheenjohtaja, ex-kansanedustaja Jukka Vihriälä (kesk.) erosi puolestaan RAY:stä.
Tapetilla oleva RAY:n yleisavustus Nuorisosäätiölle on ollut viime aikoina runsaan 200 000 euron luokkaa vuodessa. Vanhasen mukaan hänen säätiöltä saamassaan vaalituessa ei ollut mitään epäilyttävää

Vanhasen ja Halosen tuki vastoin sääntöjä

Matti Vanhasen (kesk.) ja Tarja Halosen (sd.) presidentinvaalikampanjoita tukeneet säätiöt voidaan pakottaa maksamaan korkeita vahingonkorvauksia. Näin sanoo Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan hallituksen puheenjohtaja Leif Sevón Ylen ruotsinkielisille uutisille.
Sevón on myös entinen korkeimman oikeuden presidentti.
Pääministeri Matti Vanhasta tuki presidentinvaaleissa Nuorisosäätiö 23 000 eurolla. Presidentti Tarja Halosta tuki SDP:tä lähellä oleva Urheiluopistosäätiö 10 000 eurolla. Sevónin mukaan vaalituen antaminen ei ole näiden säätiöiden sääntöjen mukaista. Nuorisosäätiö on kompastunut nimenomaan tähän sääntöpuutteeseen. Sevónin mukaan myös Urheiluopistosäätiöllä on siis sama sääntöpuute.
Sevónin mukaan säätiöiden johto voidaan pakottaa maksamaan tuet takaisin, elleivät tukea saaneet niitä palauta. Mutta tämän lisäksi säätiöiden johto voidaan velvoittaa vahingonkorvauksiin, jos säätiö menettää oikeutensa saada tukea esimerkiksi Raha-automaattiyhdistykseltä.

Valehteeko Antti Kaikkonen?

Nuorisosäätiön entinen toimitusjohtaja Jorma Heikkinen kiistää, että olisi jakanut keskustapoliitikoille vaalirahaa täysin omin päin. Antti Kaikkosen johtama Nuorisosäätiön hallitus on ollut päättämässä vaalirahoista, kertoo toimitusjohtaja. Heikkinen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa säätiön hallituksen vastanneen kaikista päätöksistä. Hänelle itselleen jäi puolestaan käytännön asioiden hoitaminen. Viime viikolla Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajan pallilta eronnut kansanedustaja Antti Kaikkonen on aiemmin selittänyt säätiön toimitusjohtajan tehneen ratkaisut. Kaikkonen selitti puheenjohtajan paikalta eroamisensa syyksi sen, että hänen olisi pitänyt paremmin valvoa Heikkisen toimintaa". Keskustataustaisen Nuorisosäätiön jakama vaalituki on herättänyt kohua, koska säätiön säännöissä ei mainita, että sen tehtävänä olisi jakaa vaalirahaa. Kuitenkin rahaa on jaettu ainakin Antti Kaikkoselle sekä pääministeri Matti Vanhaselle.

TT-säätiö rikkonut lakia?

Kokoomusta ja keskustaa suurilla summilla tukenut TT-säätiö on suhtautunut kirjanpitoonsa leväperäisesti ja on rikkonut säätiölakia, kertoo Uutispäivä Demari. Lehden mukaan säätiö ei ole muun muassa merkinnyt tarkkoja avustussummia kirjanpitoonsa, vaan ne on kirjattu x-summina.
Esimerkiksi vuonna 2006 säätiö on jakanut avustuksia yli 3 miljoonan euron edestä. Tuolloin niiden saajiksi on merkitty Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA sekä Taloudellinen Tiedotustoimisto. Lehden mukaan kunkin tahon avustussumman kohdalla lukee kuitenkin vain "x miljoonaa euroa".

Lisäksi vuonna 2004 perustetun säätiön kahden ensimmäisen vuoden toimintakertomuksissa ei mainita, että säätiö on jakanut rahaa myös keskustalle ja kokoomukselle. Molemmat puolueet ovat aiemmin ilmoittaneet saaneensa TT-säätiöltä satoja tuhansia euroja.
Epäselvyyksiä riittää myös vuoden 2006 tasekirjassa, jossa aiempien vuosien tapaan puhutaan "x miljoonista euroista". Lisäksi tasetiedoissa on lehden mukaan 12 miljoonan euron virhe.
Tasekirjan on allekirjoittanut säätiön koko hallitus. Joukossa ovat muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs sekä Finnairin pääjohtajana aiemmin toiminut Keijo Suila.

Erkin kommentti: Toimittaja Ari Korvolan Silminnäkijä-ohjelma on paljastanut erittäin merkittävän asian suomalaisessa "korruptoitumattomaksi yhteiskunnaksi" väitetyssä "niin sanotussa oikeusvaltiossa". Hyvä veli-järjestelmä Nuorisosäätiön asunnonrakentamisessa on järkyttävä paljastus. Mielestäni ohjelma olisi ollut täydellinen, jos ohjelmassa olisi lyöty faktat pöytään myös Vanhasen epäillyssä lahjonta-asiassa. Epäilty lahjontarikos on kuitenkin jo juridisesti vanhentunut. Tilanne on pääministeri Matti Vanhasen kannalta kestämätön. Valtionvarainministeri Jyrki Katainen on vakuuttanut televisiossa, että Suomi on oikeusvaltio. Poliittisesta vallasta luominen näyttää olevan erittäin vaikeaa niin valtakunnan tasolla kuin paikallisellakin tasolla. Asiat on tutkittava nopeasti ja perusteellisesti. Hallituksen ja ennen kaikkea pääministeri Matti Vanhasen tulisi erota välittömästi ja uudet eduskuntavaalit on järjestettävä mahdollisimman pian. Näytöt asioista ovat jo nyt kiistattomat.

Ei kommentteja: