torstai 10. syyskuuta 2009

Korruptio rehottaa rikolliseksi epäiltävällä tavalla


Nova Group Oy:n konkurssipesänhoitaja Pekka Kokko katsoo, että Nova-yritysryhmän emoyhtiö Nova Group ajautui konkurssiin, koska yhtiö syyti rahaa konkurssiin ajautuneille tytäryhtiöilleen sekä omistajilleen sekä käytti holtittomasti rahaa muun muassa luksusautoihin ja erilliseen kestitykseen. Nova Groupin pesän velat ovat runsaat 6,9 miljoonaa euroa. Varoja ei ollut kuin vajaat 29 000 euroa. Yhtiön kahdelta pankkitililtä löytyy yhteensä 683 euroa. Kalliiden autojen, iskelmätahtien sponsoroinnin ja poliitikkojen kannatuskulujen lisäksi rahaa käytettiin museopaloautojen ostoon. Konkurssiin kuuluvassa velallisselvityksessä pesänhoitaja kiinnitti huomiota muun muassa lähes 30 000 euron Etelä-Afrikkaan suuntautuneeseen matkaan, yli 200 000 euron arvoiseen autoon BMW Coupeen ja avokätiseen toimittajien kestitsemiseen. Ilkka Kanervan syntymäjuhlista Nova Kiinteistökehityksen osuus oli 17 000 euroa. Nova Group maksoi myös laulaja Rainer Frimanin vuokrat 3 125 euroa.

Kiinteistökehittäjä Nova Group luennoi keskustan kuntavaaliehdokkaille kuntien investointeja koskevista liiketoimintahaluistaan. Nova Groupin edustajat pitivät 8. joulukuuta 2007 esitelmän otsikolla ”Nova Groupin rahoitusmallit tuovat kevennystä kuntien investointirahoitukseen”. Risteilyllä valmistauduttiin vuoden 2008 kuntavaaleihin. Velallisselvityksessä mainitaan yhtiön 7 000 euron maksu keskustalle 8.-9. joulukuuta 2007 pidetystä risteilystä. Konkurssipesän velallisselvityksessä todetaan, että Nova Group oli huomattavissa taloudellisissa vaikeuksissa jo loppuvuonna 2006. Nova kiinteistökehitys lainasi emoyhtiö Nova Groupille 2,5 miljoonaa euroa ilman vakuuksia. Käräjäoikeus on vanginnut toimitusjohtaja Merisalon todennäköisin syin epäiltynä törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Vaalirahoitusta masinoineet liikemiehet ovat perustelleet ehdokkaiden ja puolueiden rahoittamista ylevästi ”maksullisella arvovaltavaikuttamisella”. Kysymys on varmasti kiistattomasta korruptiosta, johon liittyy rikollista toimintaa.

Tapani Kansan keikkakuluihin 160 000 euroa

Kiinteistöyhtiö sponsoroi Helsingin Sanomien mukaan talvella 2007-2008 Tapani Kansan konserttikiertuetta 79 739 eurolla. Nova Group kutsui 40-vuotisjuhlakiertueen konsertteihin asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan, joista pidettiin huolta kaikkiaan 87 000 eurolla.
Konkurssiin ajautunut vaalirahoittaja Nova Group ei pihistellyt, kun se kutsui yhteiskunnan kermaa Tapani Kansan juhlakonserttiin Helsingin Hartwall Areenalle viime vuoden helmikuussa. Tapani Kansan 40-vuotistaiteilijakiertueen konsertista ja sitä seuranneesta illallisesta nautti 386 vierasta. Megabileiden lasku oli 56 000 euroa. Hartwall Areenalla illan pääisäntinä toimivat Arto Merisalo ja hänen ex-puolisonsa, yhtiöstä puolet omistanut Aija Merisalo sekä yhtiön toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki. Kutsuttujen joukossa oli 46 kansanedustajaa, joista 10 saapui paikalle: Juha Hakola (kok), Eero Heinäluoma (SDP), Ilkka Kanerva (kok), Päivi Lipponen (SDP), Petri Salo (kok), Kimmo Sasi (kok), Jacob Söderman (SDP), Timo Soini (ps), Maria Tiura (kok) ja Ben Zyskowitz (kok).

Kiinteistö Oy Nummelan Kodinkeskus

Eniten huomiota herättää kauppa, jossa Nova Group osti yhtiön omistajilta Pasi Hakalalta ja Aija Merisalolta kummaltakin 25 prosentin osuuden Kiinteistö Oy Nummelan Kodinkeskus-nimisen yhtiön osakkeita 600 000 euron kauppahinnalla. Summalla kuitattiin Hakalan ja Merisalon velka Nova Groupille. Osakkeet olivat arvottomia, sillä kiinteistöyhtiöllä ei ollut kaupantekohetkellä mitään omaisuutta. Kauppa tehtiin puolitoista kuukautta ennen Nova Groupin yrityssaneeraushakemusta.
Kuvio muistuttaa Nova Groupin tytäryhtiön Nova Kiinteistökehityksen konkurssia. Siinä yhtiön toimitusjohtajalle Arto Merisalolle myönnetty 732 000 euron laina muutettiin vähän ennen konkurssia Merisalon palkaksi.

Näin valta ostetaan

Lapin yliopiston entisen rehtorin Esko Riepulan ja Lapin yliopistossa työskentelevän tutkijan ja Politiikka-lehden päätoimittajan, tohtori Petri Koikkalaisen juuri ilmestyneessä kirjassa ”Näin valta ostetaan. Lyhyt oppimäärä Suomen poliittisesta korruptiosta 2006–2009.” (Barrikadi-sarja), kerrotaan, että moottorikelkkatehdas Rovaniemellä oli pilottihanke toimintamallista, joka oli määrä toistaa muuallakin Suomessa. Nova oli pystyttämässä rahantekokonetta, jonka tuoton liikemiehet olisivat jakaneet valikoiduille poliitikoille ja tämän poliittisen vipurahan tavoite oli ohjailla vallankäyttöä.
Kirjassa käydään läpi vaalirahajupakan käänteet sekä valtakunnallisesti että erityisesti Rovaniemellä, jonka kuvioita Riepula tuntee myös pitkään jatkuneen kunnallispoliittisen uran (SDP) kautta. Kirja ampuu raskaasti sekä nykyisen porvarihallituksen, Rovaniemen kaupungin johdon että myös suomalaisen laillisuusvalvonnan suuntaan.

Riepulan ja Koikkalaisen ydinsanoma on, että Nova Groupin maksama ja poliitikoiden vastaanottama vaalituki on korruptoivaa toimintaa, ei laillista vaalitukea. Lisäksi viralliset laillisuusvalvontaelimet ovat tekijöiden mielestä hoitaneet tehtävänsä huonosti ja haluttomasti, mistä on esimerkkejä niin Rovaniemeltä kuin Kuntien eläkevakuutuksesta.

Näytelmän konnia ovat ennen muuta mukana hääränneet liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki, joiden poliittiset kontaktit olivat avainasemassa. Mutta taustalla ovat myös muun muassa Tokmannin Kyösti Kakkonen, Maskun ja Ideaparkin Toivo Sukari ja Ruukki-Groupin Ahti Vilppula.
Kakkonen (jolle moni keskustan ja kokoomuksen avainnimistä vaalien jälkeen suositteli vuorineuvoksen arvoa) ryhtyi kokoamaan porukkaa, joka tavoitteli liike-elämään ymmärtävää hallitusta Suomeen. Riepulan ja Koikkalaisen mukaan vaaliraha ratkaisi vaalituloksen. Keskusta taas sai kokoomusta enemmän rahaa, koska ennen vaaleja juuri se näytti voivan estää SDP:n voiton.

Samaan aikaan ryhdyttiin Rovaniemellä testaamaan, kuinka yhteiskuntasuhteet muuttuvat liikevaihdoksi. Paikkakunta valikoitui Rovaniemen kaupungin, Kehittyneiden maakuntien Suomen ja Kevan henkilösuhteiden myötä.
Kirjassa ryöpytetään aivan erityisesti keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen mutta mukaan vedetään myös lähes kaikki keskustan ja kokoomuksen avainnimet: Matti Vanhanen, Mauri Pekkarinen, Paula Lehtomäki, Ilkka Kanerva, Jyrki Katainen...

Rovaniemen osalta taas käydään päivä päivältä läpi tapahtumaketju, jossa keskitytään erityisesti kaupunginjohtaja Mauri Gardinin, kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ari Ruotsalaisen ja keskustan puoluetoimistossa työskentelevän Lasse Kontiolan rooleihin ja yhteyksiin Novan ja Kevan suuntaan.
Kirjassa esiintyvät nimet ja vaiheet on oleellisilta osin kerrottu yksittäisinä julkisuudessa aiemminkin. Riepula ja Koikkalainen tekevät tapauksista kuitenkin yhteenvedon ja tulkinnan, jonka mukaan kyse oli selkeästi korruptiosta. Vaikka vaalituki oli muodoltaan laillista, sen sisältönä oli valta-aseman kautta tapahtuva vaikuttaminen yksityisen edun saamiseen, ennen muuta maankäyttöön. Rovaniemen tapauksessa puolestaan kirjoittajien mukaan toteutui pääministeri Matti Vanhasen kiistämä yhteys keskustan puoluetoimiston ja yksittäisten hankkeiden välillä.
Kirjoittajien mielestä on myös viitteitä siitä, että Kuntien Eläkevakuutus on maksanut Rovaniemen kelkkatehtaan kiinteistöstä ylihintaa, joka oli tarkoitettu Novan liikevoitoksi ja joiltain osin keskustalle kanavoitavaksi poliittiseksi tueksi.

Korruptio rehottaa

Rikos- ja prosessioikeuden professorin Pekka Viljasen mukaan hyvä veli -järjestelmät ovat pesiytyneet erityisesti kunnallispolitiikkaan.
- Ei satojatuhansia euroja lahjoiteta syyttä, rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen jyrähtää.
Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistys jakoi viime eduskuntavaaleissa 406 000 euroa eri puolueiden ehdokkaille. Rahoittajat ovat kertoneet motiivikseen porvarihallituksen saamisen Suomeen.
- Vaikka mistään ei olisi sovittu mitään, jotakin ainakin odotetaan.
- Rahoituksen varmistamiseksi poliitikon on houkuttelevaa ottaa huomioon lahjoittajan intressit, tohtoriksi virkarikoksista väitellyt Viljanen muotoilee.

Katso: Lisää rahaa Suomen rikkaille
http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=28&t=501&a=7669

Ei kommentteja: