perjantai 16. marraskuuta 2012

Miten valtaa Kalajoella jaetaan ?
Kalajoella Kalajoen kaupunginvaltuuston pienryhmien edustajat kokoontuivat 12.11.2012 Kalajoen kaupungintalolle päättämään pienryhmien yhteistyöstä. Pienryhmiä Kalajoen valtuustossa ovat kokoomus 4 valtuutettua, vasemmisto 4 valtuutettua, perussuomalaiset 2 valtuutettua, Pro Kalajoki 2 valtuutettua, vihreät 1 valtuutettu, sdp 1 valtuutettu, kristilliset 1 valtuutettu. Palaverissa päätettiin siitä, että pyritään hyödyntämään mahdollisen koalition edut ja kuunnellaan keskustan tarjous.

Kalajoen keskustan edustajat pitivät samaan aikaan palaveria Kalajoen kaupungintalolla. Keskusta kutsui pienryhmät yhteiseen palaveriin 13.11.2012. Perussuomalaiset eivät saaneet kutsua palaveriin tai sitten se on lähetetty sellaiseen sähköpostiosoitteeseen jota ei käytetä. Perussuomalaiset eivät siis osallistunut tuohon palaveriin.

Palaverin muistion mukaan keskusta haluaa 5 jäsentä 9-paikkaiseen toimielimeen ja 4 jäsentä 7-paikkaiseen elimeen sekä valtuuston puheenjohtajuuden. Keskusta haluaa, että lautakuntien puheenjohtajuudet päätetään yksi kerrallaan.

On luonnollista, että tämänkertaiset valinnat Kalajoella ovat naapurikuntienkin suuren mielenkiinnon kohteena johtuen hallituksen 20 000 asukkaan väestöpohjavaatimuksesta kunnille. On siis odotettavissa kuntaliitosselvityksiä. Kalajoella on siksi pystyttävä suorittamaan valinnat suuren yksimielisyyden ja esimerkillisen oikeudenmukaisuuden mukaan. Jos Kalajoen valinnoissa riidellään ja ajetaan röyhkeällä tavalla omia etuja niin se varmasti antaa huonon kuvan ulkopulisille ja vaikeuttaa kaikenlaista yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Kalajoella tarvitaan nyt esimerkillistä toimintaa luottamuspaikkajaossa.

Seuraava neuvottelu pienryhmillä on 21.11.2012. Seuraava keskustan kutsuma ryhmien kokous on kaupungintalolla 4.12. 2012 klo 18.00.

Pienten puolueiden koalitio merkitsee sitä, että koalitiolla on 15 paikkaa ja suhteellisen vaalitavan mukaan se merkitsee sitä, että kaupunginhallituksen puheejohtajuus tulee koalitiolle ja silloin todennäköisesti sen suurimmalle ryhmälle eli kokoomukselle. Kokoomuksen ääniharava on Hanna Saari, jolle paikka avautunee koalition avulla. Keskusta on ilmoittanut haluavansa kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuden ja sille paikalle istutettaneen himankalainen Alpo Puusaari, joka on toiminut Himangan valtuuston puheenjohtajana. Keskustan ryhmä päättää esityksen tekemisestä.

Tässä vielä suhteellisuuslaskelma, mikä osoittaa selkeästi sen, että koalitiolle tulee kaupunginhallituksen puheenjohtajuus.
KOA KESKI
15
20
1 1
15,00
20,00
7,50
10,00
5,00
6,67
3,75
5,00
3,00
4,00
2,50
3,33
2,14
2,86
1,88
2,50
1,67
2,22
1,50
2,00
1,36
1,82
1,25
1,67
1,15
1,54
1,07
1,43
1,00
1,33

Vaaltuuston puheenjohtajuus on  menossa keskustalle, 1. varapuheenjohtaja koalitiosta ja 2. varapuheenjohtaja keskustasta. Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus tulee koalitiolle ja 1. varapuheenjohtajuus keskustalle.
Lautakuntien puheenjohtajuudet päätetään yksi kerrallaan ja siinäkin on noudatettava suhteellisuutta. Keskusta saa valita ensin puheenjohtajuuden seuraavista lautakunnista:
-perusturvalautakunta
-sivityslautakunta
-tekninen lautakunta
-ympäristölautakunta
-tarkastuslautakunta
-maaseututoimikunta
-keskusvaalilautakunta
-vaalilautakunta

Valintajärjestys on seuraava:
  1. keskusta
  2. koalitio
  3. keskusta
  4. koalitio
  5. keskusta
  6. koalitio
  7. keskusta
  8. keskusta

Kun kaupunginvaltuuston ja kapunginhallituksen sekä lautakuntien puheenjohtajuuksista on päästy yksimielisyyteen, niin sen jälkeen keskusta valitsee omat henkilöt luottamusmiespaikoilleen ja koalitio omille paikoilleen. Tasa-arvolakia on noudatettava valinnoissa ja keskusta on muistion mukaan luvannut joustaa näissä asioissa.

Tilanne näyttää periaatteessa selkeältä ja hyvältä Kalajoella, mutta tämän menetelmän ja tuloksen sisäistäminen vaatii ryhmiltä aikansa. Pienrymien toiminnassa on nyt mukana monta uutta henkilöä, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta asioista ja lisäksi neuvotteluissa on mukana vanhoja kokeneita henkilöitä, jotka ovat tottuneet luottamaan ns. ”vanhoihin menetelmiin”. Totuus on nyt se, että jos tällä tavalla voidaan edetä, niin tämä on malliesimerkki muille kunnille erinomaisesta yhteistyöstä, tehokkaasta, tuloksellisesta sekä oikeudenmukaisesta ja tasapuolisesta toiminnasta. Näin tomitaan Kalajoella. Kalajoki on turvallinen yhteistyökumppani.

Ei kommentteja: