keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Poliitikkojen uskottavuus koetuksella



Kehittyvien maakuntien Suomi ry on noussut viime eduskuntavaalien keskeiseksi tekijäksi. Nimi kalskahtaa perin keskustalaiselta nimeltä. Kehittyvien maakuntien Suomi-yhdistyksen varapuheenjohtaja eversti evp Jorma Kosunen kertoi sunnuntaina 1.6.2008, että vaalirahoituskohun keskiössä oleva yhdistys perustettiin 21.12.2006 keskustan puoluetoimistossa Jarmo Korhosen työhuoneessa.

Kosusen mukaan Korhonen myöhästyi kokouksesta tunnin. Kokous aloitettiin hänen kertomansa mukaan, kun puolusihteeri saapui paikalle. Korhonen oli Kosusen mukaan läsnä, kun KMS:n perustamisasiakirja allekirjoitettiin. Kosusen mukaan perustamistilaisuudessa olivat läsnä myös Nova Groupin toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki ja keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiola. Kosusen mukaan perustamistilaisuudessa kävi selväksi, että yhdistys jakaa tukiyhdistysten kautta rahaa eduskuntavaaliehdokkaille.

Tapani Yli-Saunamäki teki esitykset

Lainaus Tapani Yli-Saunamäen lehtihaastattelusta: Teitkö sinä ehdotukset myös siitä, kuinka paljon kenellekin annetaan?
"Kyllä, vähän sillä perusteella, että on raskas sarja, keskiraskas sarja ja höyhensarja, vähän kuin nyrkkeilyssä. Tietenkin ministerin tai puolueen puheenjohtajan summa on eri kuin jonkun nuoren pyrkijän. Tai joku Juha Mieto, joka on potentiaali ehdokas. Tällä tavalla arvioin."
Vanhanen sanoi ensin, ettei tiedä, mistä hän on rahaa saanut. Myöhemmin hän sanoi, että häneen otettiin yhteyttä. Miten tämä Vanhasen tapaus meni?
"Juttelin Matin kanssa ja sanoin, että tällainen mahdollisuus on olemassa."
Aloite tuli sinulta?
"Joo, minä tarjosin mahdollisuutta."

Taustatietoja Tapani Yli-Saunamäestä

Pääministeri Matti Vanhaselle (kesk) 10 000 euron vaaliavustuksen järjestänyt Tapani Yli-Saunamäki on hallinnoinut liikemiesten vaalipottia, johon rahaa ovat antaneet muun muassa ideaparin isä Toivo Sukari ja Tokmanni-konsernin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen. Yli-Saunamäki on keskustan taustavaikuttaja, Hyvinkään sitoutumaton valtuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen, urheiluseuramies. Hän oli eduskuntaehdokkaana vuonna 2003 keskustan listoilla ja sai runsaat 1 500 ääntä.

Hän johti Esko Ahon (kesk) presidenttikampanjaa vuonna 2000, ja seuraavissa presidentinvaaleissa veti Sauli Niinistöä (kok) kannattanutta kansanliikettä. Tällä välillä hän toimi Hannu Takkulan (kesk) vaalipäällikkönä eurovaaleissa ja erityisavustajana Brysselissä. Yli-Saunamäki on Nova Group Oy:n ja Nova-Asunnot Oy LKV:n toimitusjohtaja. Yritysryhmä on kauppa-, liikepaikka- ja kauppakeskuskonsultti ja tarjoaa apua myös kaavoituksessa.

Millaisia miehiä Nova Group Oy:n taustalla?

MTV3:n uutiset kertoi 30.5.2008, että Nova Groupin johtajat ovat joutuneet aikaisemmin toistuvasti vaikeuksiin lain kanssa. Nova Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja Arto Merisalolla on pitkä rikosrekisteri. Hänet on tuomittu viimeksi vuosi sitten törkeästä petoksesta. Tuomioon johtanut teko tapahtui yli kymmenen vuotta sitten.

Konsernin kiinteistökehitysjohtajana toimiva Pauli Hakala puolestaan on saanut muun muassa puolentoista vuoden vankilatuomion ja liiketoimintakiellon törkeästä veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta.

Hakala ei saa lain mukaan kuulua yhtiöiden hallituksiin liiketoimintakiellon aikana.
-Kielto ei estä minua toimimasta palkkatyössä. Nämä tuomiot ovat vanhoja lama-ajan asioita, kommentoi Hakala MTV3:lle.

Kiinteistöjohtaja Erkki O. Auranen on tuomittu peräti yhdeksästä petoksesta. Konsernin aluejohtajan, törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksesta kymmenen vuotta sitten tuomitun, Erkki Pursiaisen mukaan on yhteensattumaa, että näinkin moni tuomittu työskentelee samassa yhtiössä. Nova Group on hankkinut liiketontteja muun muassa Ideaparkin Toivo Sukarille ja Tokmannin Kyösti Kakkoselle. Nova-konsernin toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki puolestaan valitsi suurten vaalirahojen saajia Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykselle.

Mikä on Tokmanni ja kuka on Kyösti Kakkonen?

Tokmanni on 26 pientavaratalon ketju itäisessä Suomessa. Kyösti Kakkonen on nostanut ketjun kolmessatoista vuodessa Suomen viidensadan suurimman yrityksen joukkoon. Tokmanni-nimestä hän joutui käräjille, se kun muistuttaa kovasti suuren helsinkiläisen tavaratalon nimeä. Oikeusjuttu päättyi Tokmannin ja Kakkosen voittoon.

Tokmanni perustettiin 1989. Elettiin korkeasuhdanteen aikaa, ihmisillä oli rahaa vaikka joutavuuksiin.Tokmanni oli tekstiilien ja muiden kulutustavaroiden halpakauppa,jossa tuotteita myytiin halvalla – usein laadusta välittämättä. Asiakkaita riitti ja kauppa kävi hyvin. Tokmannin myynti nousee tänä vuonna yli 84 miljoonaan euroon, kun se 1990 oli noin kaksi miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 1990-luvulla 26-kertaiseksi.

Tämän vuoden tammikuussa Tokmanni-ketjuun sulautettiin kilpailuviranomaisten siunauksella kaakkoissuomalainen Säästötalo Robinhood sekä tytäryhtiönä Tarjousmaxi, joka pitää sisällään Etelä-Suomessa toimivan Tarjoustalon sekä Kainuussa toimivan Maxi-Makasiinin.

Nyt Tokmanni on 111 myymälän ja 2 200 työntekijän kauppaketju, jolla on kolmannes halpaketjujen markkinoista. Tehtyjen kauppojen jälkeen syntyneen yhtiön pro forma -liikevaihto oli Kakkosen mukaan viime vuonna 440 miljoonaa euroa. Tokmannin tavoitteena on rikkoa 500 miljoonan euron raja tänä vuonna.

Kyösti Kakkonen (s. 7.12.1956 Kiihtelysvaarassa) on pyhäselkäläinen liikemies ja taiteenkerääjä. Hän on joensuulaisen Tokmanni-konsernin toimitusjohtaja sekä Kakkonen-Yhtiöt Oy:n, Joensuun Kauppa ja Kone Oy:n ja Pick Import Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi hän on Tokmannin, Tarjousmaxin, Suomen Liikekiinteistöt Oy:n ja Putkela Oy:n hallitusten jäsen.

Kyösti Kakkonen kirjoitti ylioppilaaksi Joensuun normaalikoulusta vuonna 1975 ja valmistui oikeustieteiden kandidaatiksi Uppsalassa 1985. Hän perusti ensimmäisen yrityksensä Koneyhtymän Kari -veljensä kanssa 1979.

Kuka on Toivo Sukari ja mitä ovat Masku ja Ideapark?

Toivo Sukari on syntynyt vuonna 1954. Hänellä on Eeva -vaimo ja viisi lasta, kahdeksan lastenlasta, yhdeksäs ja kymmenes tulossa. Toivo on juossut 13 maratonia, nopeimmillaan 3.34.03 ja hiihtänyt 10 Finlandiaa.

Toivo Sukarin elämä on selviytymistarina vailla vertaa. Se on kertomus köyhän lestadiolaiskodin pojasta, joka eteni ryysyistä rikkauksiin. Nykyisellä suursijoittajalla on pelkästään Ideaparkissa kiinni liki 200 miljoonaa. Sen lisäksi hän omistaa 100 miljoonan Masku-huonekaluketjun.

Topi on entinen vitosen oppilas, koulujärjestelmän kauhukakara. Hän ei oppinut kertotaulua, saati matematiikkaa ja kieliä. Kotiväki, kaverit ja opettajat pitivät Topia menetettynä sieluna. Kaikki muuttui, kun hänelle annettiin 20 possua hoidettavaksi. Lähes ainoa, jolta Topi sai kannustusta oli isä. Isän avulla hän ponkaisi paimeneksi 15-vuotiaana: 20 omaa possua. 30-kiloiset possut pulskistuivat kesässä 90-kiloisiksi ja määrä kasvoi 100:aan. Toisena kesänä lauma oli porsinut 200-päiseksi, kolmantena 400-päiseksi. Korotin aitausta, mutta lopulta siat juoksivat pitkin kylää, minä perässä. Rehut Toivo jauhoi itse myllyssä. 18-vuotias Topi huomasi olevansa Turun läänin Karjalan kylän ainoa asukas, jolla oli sijoitusasunto kaupungissa.

Toivon isällä oli talon vieressä kenttäsirkkeli. Hän neuvoi 16-vuotiaan Toivon alkuun hirren sahaamisessa. Toivo katseli pyöröhirsimökkien tekoa. Hän ihmetteli, kun niiden valmistamiseen meni kuukausia. Poika hoksasi pian, ettei hirsien tarvitse olla pyöreitä. Hän ryhtyi sahaamaan kantikkaita hirsiä oman mallin mukaan. Pian mökki voitiin valmistaa muutamassa päivässä. Mökkirahat Topi sijoitti metsäpalstoihin ympäri Lounais-Suomea. Hän lohkoi palstoista tontteja ja kaivatti tonteille liki 50 tekojärveä. Järvien rannoille hän sijoitti mökit ja myi koko roskan voitolla. Topin keksimästä "kuivan maan mökistä" tuli 1980-luvulla kansallinen hitti. 20-vuotiaana Topi löysi itsensä sijoittajana, jonka omaisuus puhui jo omasta puolestaan: metsätiloja, kiinteistöjä sekä kolmen rivitalon työmaa ja omakotitalon.

Topin ollessa 21-vuotias isä uskoi myös huonekalujen myynnin pojalle. Ensimmäinen kiertokauppalupa vuodelta 1975 on vieläkin kehystettynä Sukarin työhuoneen seinällä.Vuonna 1978 hän perusti ensimmäisen pienen kalustekaupan Lauttakylään. Vuonna 1983 tuli aika perustaa nykyaikainen kalustehalli 2 000 neliötä Maskuun. Uran pahin pohjakosketus oli vuonna 1989 iskenyt lama. Ideaparkin perustaminen on Sukarin hankkeista suurin. Sukarin tavaramerkit Ideapark ja Masku laajenevat lähivuosina uusille paikkakunnille.

Kenelle rahaa jaettiin?

Helsingin vaalipiiri:
Eero Heinäluoma (sd) 10 000 euroa (SDP:n mielestä tämä tuki meni puolueen yhteiseen kampanjaan)
Päivi Lipponen (sd) 5 000 euroa
Juha Hakola (kok) 5 000 euroa
Uudenmaan vaalipiiri:
Sauli Niinistö (kok) 10 000 euroa
Matti Vanhanen (kesk) 10 000 euroa
Markku Uusipaavalniemi (kesk) 5 000 euroa
Merikukka Forsius (valittiin vihreiden listalta, nykyään kok) 5 000 euroa
Varsinais-Suomi:
Ilkka Kanerva (kok) 10 000 euroa
Stefan Wallin (r) 10 000 euroa
Liisa Hyssälä (kesk) 5 000 euroa
Satakunta:
Sampsa Kataja (kok) 5 000 euroa
Timo Kalli (kesk) 10 000 euroa
Oiva Kaltiokumpu (kesk) 5 000 euroa
Juha Korkeaoja (kesk) 5 000 euroa
Hämeen eteläinen:
Jari Koskinen (kok) 5 000 euroa
Pirkanmaa:
Marja Tiura (kok) 20 000 euroa
Kymi:
Jyri Häkämies (kok) 10 000 euroa
Markku Pakkanen (kesk) 2 000 euroa
Pohjois-Savo:
Jyrki Katainen (kok) 5 000 euroa
Seppo Kääriäinen (kesk) 5 000 euroa
Pohjois-Karjala:
Eero Reijonen (kesk) 5 000 euroa
Anu Vehviläinen (kesk) 10 000 euroa
Pekka Ravi (kok) 10 000 euroa
Hannu Hoskonen (kesk) 2 000 euroa
Lauri Kähkönen (sd) 2 000 euroa
Vaasa:
Petri Salo (kok) 10 000 euroa
Mika Lintilä (kesk) 10 000 euroa
Paula Sihto (kesk) 5 000 euroa
Juha Mieto (kesk) 5 000 euroa
Keski-Suomi:
Mauri Pekkarinen (kesk) 10 000 euroa
Lauri Oinonen (kesk) 5 000 euroa
Anne Kalmari (kesk) 5 000 euroa
Henna Virkkunen (kok) 5 000 euroa
Oulu:
Paula Lehtomäki (kesk) 15 000 euroa
Antti Rantakangas (kesk) 5 000 euroa
Suvi Lindén (kok) 5 000 euroa
Lappi:
Hannes Manninen (kesk) 10 000 euroa
Paavo Väyrynen (kesk) 10 000 euroa

Miksi rahaa jaettiin?

Kehittyvien maakuntien Suomi (KMS), Ruukki Group, Helsingin Mekaanikontalo, Ajanta, Pankkiiriliike Öhman. Liikemiesten kokoamaa KMS-yhdistystä ja neljää yhtiötä yhdistää salattu vaalirahoitus. Ainakin osaan yhtiöistä liittyy myös omistajien yhteisiä bisneksiä. Rahaa on jaettu keskustan ja kokoomuksen kärkiehdokkaille eri vaalipiireissä, mutta mukana on myös ns. nousevia kykyjä.

Keskustan ja kokoomuksen kansanedustajien vaalibudjetit lähentelevät keskimäärin 50 000 euroa, sosialidemokraattien vain 30 000 euroa. Porvarihallitus syntyi suhteellisen pienen äänimarginaalin turvin. Olisiko kovin väärin sanoa, että bisnesmiehet ostivat itselleen sopivan hallituksen?

Mitä pääministeri kirjoitti blogissaan?

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) otti blogissaan keskustan verkkosivuilla 10. toukokuuta kantaa Vihdin Ideaparkin puolesta. Näin Vanhanen kirjoitti:
"Työpaikkoja olisikin kyettävä hajauttamaan olemassa olevan asutuksen suuntaan. Siksi olen ristiriitaisin tuntein seurannut mielenkiintoista keskustelua Ideaparkista ja Vihdistä.
Nummelan alue tarvitsee palvelualan työpaikkoja. Palvelualat ovat pääkaupunkiseudun laajan alueen tärkeimpiä työllistäjiä ja kauppa on tässä hyvin tärkeässä roolissa. Kaupan työpaikkojen keskittäminen sikin sokin kehäteiden varsille ei ole sekään järkevää. Jos johonkin perustetaan tuhat kaupan alan työpaikkaa olisi asunnot löydettävä mieluimmin muutaman kilometrin säteeltä. Tässä suhteessa ymmärrän Nummelan hanketta, varsinkin kun sen asiakkaat tulevat hyvin laajalta alueelta – luultavasti ihan muualta kuin Helsingistä."

Ei kommentteja: