torstai 2. kesäkuuta 2011

Vihreät avainasemassa












Jyrki Katainen näytti hallitusneuvotteluissa ovea SDP:lle ja Vasemmistoliitolle. Tämän jälkeen Jyrki Kataiselle jäi vain 70 kansanedustajan mandaatti. Sillä ei hallitusta muodosteta. On saatava mukaan keskusta tai perussuomalaiset. Jos keskusta lähtee mukaan niin silloin hallituskoalitiolla olisi eduskunnassa 105 kansanedustajan tuki. On kuitenkin huomattava, että KD olisi kuudella kansanedustajalla hallituksessa vaankielen asemassa. Hallitus ei olisi toimintakykyinen. Kokoomus ja Katainen eivät voi hyväksyä perussuomalaisten eu-politiikan linjauksia joten näyttää siltä, että Jyrki Katainen on epäonnistunut hallitustunnustelijan tehtävässään.

Vihreät ovat kuitenkin avainasemassa. Vaikka keskusta lähtisi mukaan hallituskoalitioon, niin vihreät ratkaisevat 10 kansanedustajan vahvuudellaan sen saako hallituskoalitio tarvittavaa enemmistöä. Jos vihreät ilmoittavat, etteivät jatka hallitusneuvotteluja Jyrki Kataisen johdolla niin Kataiselta loppuvat toimintaedellytykset jatkaa hallitustunnustelijana, sillä hän saisi vain 95 kansanedustajan tuen eduskunnassa, vaikka keskustakin olisi mukana hallituskoalitiossa. Vihreät siis ratkaisevat omalla päätöksellään koko Suomen energiapolitiikan suunnan, ydinvoiman lisärakentamisen, eu-politiikan suunnan ja koko yhteiskuntapolitiikan suunnan.

Jos vihreät ajattelevat äänestäjiään, niin he varmasti katkaisevat neuvottelut, sillä he eivät voi pettää äänestäjiään, jotka vastustavat ydinvoimaa. Vihreiden on ajateltava oman päätöksensä seurauksia. Mitä seuraa siitä, että katkaistaan hallitusneuvottelut Jyrki Kataisen ja kokoomuksen kanssa. Se merkitsee sitä, että kokoomus siirtyy oppositioon keskustan kanssa. Uusi hallitus mudostetaan SDP:n johdolla ja mukana ovat perussuomalaiset, vasemmistoliitto, vihreät ja mahdollisesti rkp ja kd. Näin toteutuu vaalien tulos ja äänestäjien tahto. Samalla uusi hallitus estänee Pyhäjoen/Simon ydinvoimalan rakentamisen.

Ei kommentteja: