lauantai 1. huhtikuuta 2023

LA 01.04.2023 Pääministerivaalit – yksi yö enää vaaleihin

 Saija Hyvönen 144

Oulun vaalipiirin perussuomalaiset ehdokkaat

https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit/alue/oulu

Perussuomalaisten ehdokkaat koko Suomi

https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit

Oulun vaalipiirin tulos ratkaistaan Oulu kaupungissa, jossa on yli 170 000 äänioikeutettua.


Uusi ennuste povaa perussuomalaisille vaalien ykkössijaa – PS 44, KOK 42, SDP 42, KESK 24 kansanedustajaa

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e56db72f-d16c-4196-9de5-6bd9dffb2c4b

Perussuomalaisilla on viimeinen läpimenijä Satakunnassa, Hämeessä, Pirkanmaalla, Kaakkois-Suomessa ja Savo-Karjalassa, ja ensimmäinen putoaja Helsingissä, Uudellamaalla, Keski-Suomessa, Oulussa ja Lapissa.

Oulu perussuomalaiset 4 kokoomus 3 sdp 2 keskusta 6 vasemmistoliitto 2 vihreät 1

Analytiikkayhtiö Accuscoren Iltalehdelle laatiman paikkajakoennusteen mukainen paikkajako on lähes sama kuin minun eilen esittämäni ennuste. Yhteistä on se, että Satakunta, Häme ja Pirkanmaa saa lisäpaikat. Minun ennusteessani Uusimaa ja Oulu ovat saamassa lisäpaikat ja mahdollisesti myös joku näistä vaalipiireistä Helsinki, Keski-Suomi, Lappi ja Vaasa.

Accuscoren mukaan perussuomalaiset saavat Oulussa vain neljä paikkaa. Minun ennusteeni mukaan kuusi paikkaa on mahdollinen. Jos tästä otetaan keskiarvo niin viisi paikkaa on todennäköinen ja silloin ne menevät Sebastian Tynkkyselle, Olli Immoselle, Jenna Simulalle ja Saija Hyvöselle ja viimeistä paikasta kamppailevat Eila Aavakare ja Ville Vähämäki.

Keskustan osalta Accuscoren ennuste merkitsee kuutta paikkaa. Siis Mikko Kinnunen, Pekka Aittakumpu, Tuomas Kettunen, Hanna-Leena Mattila ja Eija Nivala ja lisäksi vielä yksi valitaan Oulun vaalipiiristä. Minä en usko että Keskusta saa kuutta paikkaa ja pidän jopa viidettäkin paikkaa kyseenalaisena. Mielestäni Keskustan ehdokaslista on aika kevyt. Tässä kohdin minun ennusteeni eroaa Accuscoren ennusteesta.

Oulun vaalipirin tulos ratkeaa Oulun kaupungissa, jossa on yli 170 000 äänioikeutettua ja siksi Keskustan osalta Susanna Kisner ja Lauri Nikula voivat olla viiden joukossa.

Olen huolissani Kalajoen alhaisesta ennakkoäänestysprosentista. Kalajokiset äänestäjät joutuvat nyt valitsemaan uuden kohteen äänelleen ja ehkä siitä johtuu passivisuus. Minua huolestuttaa Kalajoen keskustan hajanaisuus ja passiivisuus. Esimerkiksi Eija Nivala tarvitsee yli 6000 ääntä tullakseen valituksi.


Mitä maahanmuutto maksaa? Tarkista kuntasi tilanne osoitteessa:

www.kuntaluvut.fi


Kalajoki

https://www.kuntaluvut.fi/?fbclid=IwAR2sO5h7YOoTCHLgNzk8yZAhcy9PntXdA4q05_DXmEBrzF5T_avwKDDVbQo


Suurin puolue, äänestys­prosentti, hallitus­pohja... – asian­tuntijat arvioivat vaalien herkullisimpia trillereitä

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009486427.html


Nämä taistelut ratkaisevat vaali­voiton sunnuntaina

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009490306.html


Kolme kansainvälistä uutis­ryhmää Purran perässä – myös toinen iso ero verrattuna kokoomuksen tilaisuuteen

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009470098.html


Minulle on muodostunut sellainen mielikuva, että Perussuomalaisten tulee saada todellinen Jytky vaaleissa jotta Perussuomalaisilla on riittävän hyvät edellytykset muodostaa enemmistöhallitus – siis 47 kansanedustajan paikkaa.


Minulle on muodostunut sellainen mielikuva, että Oulu vaalipiirissä Keskustan kannattajat ovat aika passiiviisia, koska heidän on valittava uusi kohde äänilleen. Siksi on enemmän kuin todennäköistä, että Keskusta menettää kaksi paikkaa Oulun vaalipiirissä. Keskustalla on liian tuntemattomia ehdokkaita ja ehdokkaista suurin osa on uskonnollisen vakaumuksen omaava. Tämä voi merkitä sitä, että Keskustasta valitaan Mikko Kinnunen, Pekka Aittokummun lisäksi Susanna Kisner ja Lauri Nikula.

Perussuomalaisten osalla markkinointi on ollut tehokkaampaa kuin edellisissä vaaleissa ja ehdokkaat ovat tunnetumpia kuin edellisissä vaaleissa. Tämä voi merkitä Perussuomalaisten Jytkyssä kuutta kansanedustajan paikkaa Perussuomalaisille. Tämä tietenkin edellyttää äänestysprosentiksi 73.

Kokomukselle lisäpaikka voi mahdollinen ja se paikka menee Ouluun, sillä esim. Kalajokilaaksossa on ehdokkaita liian tiheässä jotta he voisivat saada niin korkean äänimäärän jolla voi tulla valituksia.

Mielestäni Vihreillä on tunnettuja ehdokkaita ja se voi merkitä yllätys eli mahdollista toista kansanedustajaa Oulun vaalipiirissä, vaikka valtakunnallisesti Vihreät sukeltaa.

Ei kommentteja: