perjantai 27. maaliskuuta 2015

Äänelläsi on merkitystä

Erkki Aho, puolueeton tarkkailija Kalajoelta

YLE:n vaaliennusteen mukaan keskusta saa Oulun vaalipiirissä 10 paikka, perussuomalaiset 2 paikka, sdp 2, vasemmisto 2, kokoomus 1 paikan, vihreät 1.
Vihreistä eduskuntaan valitaan eniten ääniä saanut henkilö. Tämä mitä suurimmalla todennäköisyydellä on ydinvoimaa vastustavana aktivistina tunnettu julkisuuden henkilö Kalajoelta eli Hanna Halmeenpää. Kokoomuksen paikassa vahvimmin on kiinni istuva kansanedustaja Kajaanista eli Eero Suutari. Vasemmisto menettää yhden paikan ja vahvimmin kahdessa paikassa ovat kiinni istuvat kansanedustajat, joista toinen on Raahesta Katja Hänninen ja toinen Oulusta Risto Kalliorinne. SDP:n kahdessa paikassa vahvimmin on kiinni kansanedustajat Oulusta Tytti Tuppurainen ja Raimo Piirainen Kajaanista Perussuomalaisten kahdessa kansanedustajapaikassa ovat vahvimmin kiinni istuvat kansanedustajat Olli Immonen Oulusta ja Ville Vähämäki Oulusta.

Keskustan osalta äänet ovat ratkaisevia ainakin Kalajokilaakson osalta. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä siivittää Oulun vaalipiirissä keskustan suureen vaalivoittoon. Tyrnävän istuva kansanedutaja Tapani Tölli uusi vaivattomasti paikkansa samoinkuin oululainen keskustan kansanedustaja Mirja Vehkaperä. Entinen kansanedustaja Niilo Keränen Taivalkoskelta noussee eduskuntaan jälleen.
Haapavetinen kansanedustaja Antti Rantakangas uusinee paikkansa. Ketkä muut viisi keskustalaista nousevat kansanedustajiksi? Tämä riippuu äänestäjien tahdosta. Nyt kannattaa keskittää äänensä oman paikkakunnan ehdokkaalle eli sille ehdokkaalle, jolla on parhaimmat mahdollisuudet mennä läpi.

Kalajokinen ehdokas Eija Nivala oli jo viime vaaleissa ehdokkaana ja on nyt erittäin vahvoilla kansanedustajaksi. Nyt on sikäli harvinainen tilanne, että Kalajoelta on mahdollista saada kaksi kansanedustajaehdokasta lävitse äänet keskittämällä omille ehdokkaille. On täysin selvää, että keskustan kärkiehdokkaat pärjäävät ilman Kalajokilaakson ääniäkin. Ylivieskalaisilla on myös mahdollisuus saada oma ehdokas Juha Pylväs läpi keskittämällä äänet keskustan ehdokkaalle. Nivalassa on sama tilanne Jarmo Vuolteenahon kohdalla. Kalajokilaaksosta keskustalla on nyt mahdollisuus saada kolme ehdokasta läpi äänten keskityksellä. Luonnollisesti he käyvät kovan kamppailun viime vaaleissa eduskunnasta pudonneiden oululaisten ehdokkaiden Haunnu Takkulan ja aikaisemmin kansanedustajana toimineen Riikka Moilasen kanssa. Keskustan viimeisistä paikoista kovan kisaan osallistuvat myös sotkamolainen Timo Korhonen sekä mahdollisesti myös oululainen Matias Ojalehto. Käy äänestämässä, sillä nyt sinun äänelläsi on varmasti merkitystä. Äänestä oman alueen ehdokasta, jolla on läpimenomahdollisuudet puolueesta riipumatta.

Erkki Aho, puolueeton tarkkailija Kalajoelta2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Muutama kommentti pohdintaasi;
VIHREÄT; Pääosa vihreiden äänestäjistä on väestökeskittymissä, joten todennäköisempi läpimenijä lienee Oulusta.
VAS; Oulun Korhosen mandaatti on tainnut olla vain lainassa Raahessa ja palannee Hanna Sarkkiselle Ouluun
KOK; istuva ke on aina vahvoilla, mutta kok menettäessä paikan lienee Suutarilla vaikeuksia uusia paikkaansa ja läpimenijä löytynee Oulusta, liekö Talvitie vahvoilla.
KESK ; Kymmenen paikan arviointi vaatisi öpidemmän pohdinnan, joten en laita sitä tähän.
Kainuulla keskustaa lukuunottamata lienee suuria vaikeuksia saada kansanedustajaa. Kainuun jäänti 1-2 keskustan ke:n varaan olisi kova takaiskukainuulaisten kannalta..

Erkki Aho kirjoitti...

Hanna Halmeenpään läpimenoa pidän erittäin todennäköisenä, koska hän saa paljon ääniä myös Oulusta. Kokoomuksessa Kurvisen 3546 ja Lindenin 2944 äänestäjää hakevat uusia kohteita. Myönnän, että Eero Suutaarin kansanedustajuus ei ole kirkossa kuulutettu, vaan edustajapaikka saattaa mennä Ouluun. Vasemmistoliiton ääniperintä eli Korhosen 6147 ja Kyllösen 7837 äänestäjää hakevat uutta kohdetta ja siksi Hännisen ja Sarkkisen taistelu kansanedustajuudesta tulee olemaan kova. Kalajokisena toivon, että Hänninen jatkaa kansanedustajana.