maanantai 6. maaliskuuta 2023

Menettääkö Vasemmistoliitto kolmannen paikkansa Oulun vaalipiirissä?

 


Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaat vierailivat eilen sunnuntaina 05.03.2023 Kalajoella. Mukana oli 10 kansanedustajaehdokasta, joiden joukossa oli ministeri Hanna Sarkkinen, kansanedustaja Katja Hänninen sekä puolueen toinen varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi. Tilaisuudessa tarjottiin kahvia ja makkaraa. Ehkä tiedottaminen tilaisuudesta oli jäänyt heikoksi, koska paikalle tuli vain pieni määrä kiinnostuneita. Siksi täytyi ottaa valokuva ehdokkaista. Kalajoella Vasemmistoliiton kannatus viime eduskuntavaaleissa oli 8,2 %:a.

Vasemmistoliitto on vaarassa menettää kolmannen paikkansa. Vasemmistoliitto sai vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 16 kansanedustajaa, joista Oulun vaalipiiristä oli kolme Hanna Sarkkinen, Merja Kyllönen ja Katja Hänninen.

Hanna Sarkkinen sai 11 153. Merja Kyllönen 7068 ja Katja Hänninen 4145 ääntä. . Kaikkiaan Vasemmistoliitto sai Oulun vaalipiirissä 33 820 ääntä. Katja Hänninen valittiin viimeiselle paikalle. Hänen sijoituksensa oli Oulun vaalipiirissä 18. Hänen vertauslukunsa oli 11273. Ensimmäinen rannalle jäänyt oli Keskustan Tuomas Kettunen vertailuluvulla 11212 ja toinen rannalle jäänyt oli perussuomalaisten Eila Aavakare vertausluvulla 10554.

Viimeisen puolueen kannatusmittauksen tulos oli Vasemmistoliiton osalta 9.0 %:n kannatus ja vuoden 2019 eduskuntavaaleissa oli 8,2 %:n kannatus. Oulun vaalipiirissä kannatus oli 13,1%, johon lisäystä tuli 1,2 %.

Vasemmistoliiton kolmas paikka on kiinni ehdokasasettelusta ja vaalikampanjasta Oulun vaalipiirissä. Tässä on Oulun vaalipiirin ehdokkaat:

Hänninen Katja (43), myyjä, kansanedustaja, Raahe

Jokelainen Jessi (26), FM, aineenopettaja, Oulu
Jussinniemi Jouni (41), pääluottamusmies, Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, Pyhäjärvi
Jyrkäs Taija (35), taide- ja kulttuurialan tuottaja, Oulu
Karjalainen Saara (28), sairaanhoitaja (AMK), Kajaani
Kohonen Olli (42), sairaanhoitaja, filosofian maisteri, Oulu
Kortelainen Juha (65), puuseppä, Hyrynsalmi
Kyllönen Merja (46), kansanedustaja, bioanalyytikko, Suomussalmi
Latvanlehto Jaakko (42), kirvesmies, Muhos
Luonuansuu Matti (40), korvausneuvoja, Alavieska
Mustonen Juha-Matti (40), valtuustoryhmän avustaja, Oulu
Niiranen Pasi (39), varastotyöntekijä, kaupunginvaltuutettu, Ylivieska
Nybacka Silvo (62), lähihoitaja, sähköasentaja, Lumijoki
Raudaskoski Mikko (67), erityisopettaja, eläkeläinen, Oulu
Röntynen Suvi (41), ravintolapäällikkö, Oulu
Sarkkinen Hanna (34), sosiaali- ja terveysministeri, kansanedustaja, Oulu
Tihinen Antti (37), tehdastyöläinen, Pudasjärvi
Tourunen Carolyn (36), alue- ja järjestöasiantuntija, Oulu


Vasemmistoliiton ehdokkaista 8 on Oulusta, jossa on määrällisesti eniten Vasemmistoliiton äänestäjiä. Vasemmistoliiton ehdokkaat eivät nyt ole kovin tunnettuja lukuun ottamatta ministeri Hanna Sarkkista ja kansanedustaja Merja Kyllöstä ja kansanedustaja Katja Hännistä. Katja Hännisen läpimeno on kiinni puolueen kokonaisäänimäärästä Oulun vaalipiirissä.

Keskusta on menettämässä kuudennen paikkansa Oulun vaalipiirissä ja perussuomalaiset on voittamassa viidennen paikkansa Oulun vaalipiirissä. Kokoomus on voittamassa yhden lisäpaikan eli kolmannen paikan Oulun vaalipiirissä. Vihreät tuskin saavat toista paikkaa, mutta ei se mahdotonta ole. Oulun vaalipiirin viimeisistä paikoista kilpailevat Kokoomus, Vasemmistoliitto, ja Vihreät.

Puolueen 2019 eduskuntavaaleissa Miikka Kortelainen sai 1734 ääntä, Anne Huotari 1646 ääntä, Jouni Jussinniemi 1143 ääntä. Nyt Kortelainen ja Huotari eivät ole ehdokkaina. Jussiniemen kannatus on näissä vaaleissa ehkä noin 2000 äänen tietämillä. Hän sijoittunee keskinäisessä kilpailussa sijalle 4. Muut Vasemmistoliiton ehdokkaat saanevat keskimäärin 200-400 ääntä.

Vasemmistoliiton vaalituloksen ratkaisee nyt äänestysprosentti ja keskustan kannatuksen lasku. Keskustelin asiasta kansanedustaja Katja Hännisen ja puolueen toisen varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemen kanssa.

Minun näkemykseni on se, että Vasemmistoliitto menettää kolmannen paikkansa, sillä Vasemmistoliiton nykyiset ehdokkaat eivät pysty korvaamaan Kortelaisen ja Huotarin jättämää aukkoa puolueen kannatuksessa. Tilanne on todella hiuskarvan varassa. Puolueen äänimäärä jäänee 31 500 ääneen ja sillä saa kaksi kansanedustajapaikkaa Oulun vaalipiirissä. Jos puolue saa enemmän virtaa kannattajajoukkoonsa niin tilanne voi muuttua.

Tiedotusvälineiden toimittajista n. 90%:a on vihervasemmistotaustausia. Nyt he ovat ottaneet Keskustan ministeri Mika Lintilän ajojahdin kohteeksi. Tällainen negatiivinen julkisuus ei voi olla vaikuttamatta Keskustan kannatukseen. Todennäköisesti Keskusta menettää kannatustaan Perussuomalaisille. Kokoomus on paniikissa kannatuksensa laskun kanssa, sillä puolueiden kannatuksen piikkipaikan menetys uhkaa. Vihervasemmistotoimittajat yrittävät kaikin keinoin saada SDP:stä suurinta puoluetta, mutta se ei taida onnistua. Uskon, että Koiviston johdolla tehty valtiopetos ja yrittäjien murhat tulevat olemaan esillä ja laskevat SDP:n kannatusta. On todennäköistä, että seuraavassa puoluekannatusmittauksessa kaikki kolme puoluetta kokoomus, perussuomalaiset ja SDP ovat 19.6-20.3 %:n kannatuksen välillä.


Ei kommentteja: