torstai 16. maaliskuuta 2023

Blokkivaalit ja pääministerivaalit


Katsoin MTV3:n puheenjohtajatentin. Minulle jäi sellainen mielikuva, että Suomeen muodostetaan perusporvarihallitus. Puolueiden puheenjohtajista parhaiten onnistui Perussuomalaisten Riikka Purra ja Kristillisten Sari Essayah. Tentistä poistui kesken kaiken Liike Nytin Hjallis Harkimo. Joka leikkii lähtee, se leikin kestäköön. Hjalliksen menettely mielestäni osoittaa sen, ettei Liike Nyt ole hallituskykyinen. Politiikka on kestävyyslaji. On todennäköistä, että seuraavan hallituksen muodostavat Perussuomalaiset, Kokoomus, Keskusta ja Kristilliset.


Minulla on vahva ennakkokäsitys, että Perussuomalaiset on eduskuntavaaleissa suurin puolue ja saa 42- 44 paikkaa. Kokoomuksen paikkamäärä 42-44 ja SDP 38-40. Keskusta saanee 19-20 paikkaa ja kristilliset 5-6 paikkaa. Vihreä liitto 17-18, Vasemmistoliitto 16-17, RKP 8-9, Liike Nyt 1-2.


Seuraavan hallituksen pääministeri on joko Riikka Purra tai Petteri Orpo. Pidän Riikka Purraa parempana pääministeriehdokkaana. Nämä eduskuntavaalit ovat blokkivaalit mutta ne ovat samalla myös pääministerivaalit. Pidän Riikka Purraa parempana pääministeriehdokkaana kuin Petteri Orpoa. Ministereiden määrä tulee olemaan näkemykseni mukaan 17. Perussuomalaiset 6, kokoomus 6, keskusta 3 ja kristilliset 2.


Minun näkemykseni mukaan sosiaali- ja terveyspuolen asiat ovat tavallisen kansalaisen kannalta erittäin tärkeitä. Sosiaali- ja terveyssektori on laaja ja siksi se tarvitsee kaksi ministeriä. Mielestäni parhaat ehdokkaat näihin ministeriposteihin ovat perussuomalaisten lääketieteen tohtori Saija Hyvönen ja Kristillisten Sari Essayah. Uskon , että näiden henkilöiden yhteistyö olisi saumatonta ja siinä olisi tietoa ja taitoa sekä järjen ääntä mukana.


Jos ja kun pääministerinä on Riikka Purra niin valtionvarainministerinä tulee olemaan kokoomuksen edustaja ja hän on todennäköisesti Petteri Orpo. Oikeusministerinä tulee olemaan  Kokoomuksen Antti Häkkänen. On todennäköistä, että Perussuomalaiset haluavat sisäministerin paikan ja silloin tulee esille varmaankin tohtori Jussi Halla-ahon nimi. Näkemykseni mukaan ministeripaikkajako voisi olla seuraava:


Hallituksessa 17 ministeriä.


Pääministeri Riikka Purra Perussuomalaiset

Valtiovarainministeri Petteri Orpo Kokoomus

Ulkoministeri Kai Mykkänen Kokoomus

Ulkomaankauppaministeri Sakari Puisto Perussuomalaiset

Oikeusministeri Antti Häkkänen Kokoomus

Sisäministeri Jussi Halla-aho Perussuomalaiset

Puolustusministeri Ville Tavio Perussuomalaiset

Eurooppaministeri Elina Valtonen Kokoomus

Kuntaministeri Annika Saarikko Keskusta

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen  Kokoomus

Työministeri Leena Meri Perussuomalaiset

Liikenne- ja viestintäministeri Sari Tanus  Kristilliset

1.Sosiaali- ja terveysministeri Saija Hyvönen Perussuomalaiset

2. Sosiaali- ja terveysministeri Sari Essayah Kristilliset

Elinkeinoministeri Keskusta

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kokoomus

Maatalousministeri Keskusta

Ministerin paikoille on tunkua ja siksi hallituksen muodostaminen vie oman aikansa. Keskustan vaalitappio tulee olemaan niin suuri, että sen ministeriehdokkaat voidaan nimetä vasta vaalien jälkeen.


Ei kommentteja: